Inconştienţa unui pacient care nu a spus că este suspect de coronavirus a dus la închiderea unui întreg spital. Autorităţile au decis închiderea Spitalului Judeţean Suceava după ce 52 de medici au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Judeţul Suceava a rămas fără spital judeţean după ce un pacient a infectat aproape toţi medicii şi asistentele din unitatea medicală. Până azi, 52 de cadre medicale au fost deja confirmate ca fiind infectate cu covid 19. Din acest motiv, spitalul a fost închis şi urmează să fie dezinfectat în totalitate.

Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât și cu o criză mondială în ceea ce privește echipamentele de protecție, situație care nu este specifică Spitalului Județean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijență din partea noastră, am făcut tot ce am putut și am achiziționat toate materialele de protecție pe care le-am găsit pe piață. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluții, în condiții de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus și în această luptă efortul trebuie să fie comun. Nici cetățeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuși doar împreună. În contextul situației generate de pandemia de coronavirus – COVID – 19, principala noastră preocupare rămâne grija pentru pacienți și personalul medical. Ne dorim ca toți pacienții să fie în siguranță și să beneficieze de cele mai bune condiții de diagnostic și tratament”, se arată în comunicatul spitalului judeţean.

După dezinfectare,  spitalul va fi folosit apoi exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă. În Suceava vor fi trimiși medici din alte spitale din regiune.

Într-o singură zi aproape că s-a dublat numărul cazurilor de medici și asistenți medicali în cazul cărora s-a confirmat îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

Dintre noile cazuri confirmate cele mai multe sunt de la Secția de Cardiologie, mai exact 7 persoane, apoi urmează Medicina Internă cu 5 cazuri, în timp ce la Boli Infecțioase și Gastro sunt câte 3 cazuri de îmbolnăvire. Celelalte cadre medicale diagnosticate cu COVID-19 sunt de la Dializă, Neorologie, ORL, UPU și ATI”, potrivit Monitorul de Suceava.

Începând din această dimineaţă, Spitalul Municipal Rădăuţi a devenit spitalul de resort la nivelul judeţului Suceava.

„Tot ceea ce înseamnă urgenţe medicale la nivelul întregului judeţ vor ajunge la Spitalul Municipal Rădăuţi. Am purtat discuţii cu DSP Suceava şi cu Serviciul de Ambulanţă care m-a anunţat că ambulanţele sunt pe drum către Spitalul Municipal Rădăuţi” a declarat, într-o conferinţă de presă, Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuţi.