Un spital modular va fi construit în doar cinci zile, de către Armata Română, în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni. Spitalul va fi folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Primele operațiuni care se vor executa la fața locului vizează pregătirea terenului pentru montarea containerelor și echipamentelor. Ulterior, vor fi desfășurate activitățile de instalare a tuturor elementelor componente ale structurii medicale și racordarea la utilități.

Formațiunea medicală ROL 2 va avea în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare – structura urmând să devină operațională, din punct de vedere administrativ, în circa 5 zile de la începerea lucrărilor de instalare, iar din punct de vedere medical, după parcurgerea etapelor de autorizare și acreditare. Formațiunea medicală va funcționa ca o entitate medicală adaptată patologiei infecţioase pentru tratarea cazurilor uşoare și medii de infectare cu COVID-19.

Din cadrul MApN, activitatea este sprijinită de Direcția medicală, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

Formațiunea medicală de nivel ROL 2 al MApN a mai funcționat ca secție externă de boli infecțioase la combaterea virusului Ebola și a fost parte componentă a exercițiilor NATO „Saber Guardian 19” și „Vigorous Warrior 19” – cel mai mare exercițiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianța Nord-Atlantică, care s-au desfășurat anul trecut în România.

Spitalul ROL2

În decursul zilei de azi containerele spitalului mobil de nivel ROL 2 au ajuns în București. Militarii Batalionului 96 Geniu contiună să amenajeze căile de acces pentru ca totul să fie gata în cel mai scurt timp.#RomâniaFiiPuternică #spital #COVID19

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro pe Joi, 19 martie 2020