Spania fierbe din cauza referendumului ilegal organizat în Provincia Catalunia cu scopul de a-şi declara independenţa. Peste 500 de persoane au fost rănite duminică în timpul mainfestaţiilor violente dintre votanţi şi forţele de ordine care s-au dus să închidă secţiile de votare. În provincia Catalunia locuiesc circa 300,000 de români.

Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont vrea să arunce Spania în aer din cauza ambiţiilor de a crea un nou stat în Europa. În ciuda interdicției acestui vot de către justiție, întrucât referendumul a fost declarat ilegal, Puigdemont îndeamnă caltalanii la independenţă şi rupere de Spania.

Mai mult de 500 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliția duminică, în ziua referendumului privind independența Cataloniei, a comunicat primarul Barcelonei, Ada Colau, transmite DPA.

Autoritățile secesioniste catalane au acuzat poliția spaniolă de brutalități ‘nejustificate’, după ce polițiști în echipament de intervenție au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot, și au confiscat materiale electorale. Susținători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le mențină deschise pentru procesul de votare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe șeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.

Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină.

„Cerem instituțiilor europene să condamne violența pe care o suferă cetățeni europeni”, le-a spus el reporterilor.

La Madrid însă, guvernul și-a păstrat fermitatea, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria declarând că poliția a acționat ‘cu profesionalism’ și ‘proporțional’, și cerându-le catalanilor să renunțe la ‘farsa’ referendumului care ‘nu conduce nicăieri’.

La rândul său, ministrul de interne Juan Ignazio Zoidoa afirmat, la postul La Sexta, că ‘instrumente de control al mulțimilor’ au fost folosite doar într-unul din cele 70 de raiduri ale poliției.

Unsprezece membri ai forțelor de ordine au fost răniți duminică în Catalonia în cursul operațiunilor vizând împiedicarea desfășurării referendumul de autodeterminare, interzis de autoritățile de la Madrid, a comunicat Ministerul de Interne al Spaniei, transmite AFP.

„Mai mulți oameni declară că poliția a tras cu gloanțe de cauciuc” la intersecția a două străzi din Barcelona, a anunțat ziarul pe site-ul său.

Reprezentantul statului în Catalonia a denunțat duminică atitudinea poliției regionale catalane, care nu a intervenit pentru a închide secțiile de votare folosite în organizarea unui referendum ilegal, relatează AFP.

„Polițiștii catalani au primit ordinul să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, nu acesta a fost cazul”, a declarat prefectul Enric Millo, denunțând o „iresponsabilitate imensă” a liderilor catalani.

Autoritățile catalane au organizat peste 2.300 de secții pentru cele aproximativ 5,3 milioane de persoane cu drept de vot. Secțiile au fost deschise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT). Conform unui purtător de cuvânt, 73% dintre centrele de vot sunt operaționale, în pofida acțiunilor poliției.

Înaintea raidurilor de duminică, polițiile spaniolă și catalană au confiscat cel puțin 12 milioane de buletine de vot, au arestat 14 oficiali implicați în organizarea scrutinului, au închis sute de site-uri legate de referendum și au preluat controlul asupra centrului unde urma să aibă loc numărătoarea.