Spania a suspendat autonomia provinciei Catalonia. Guvernul regional a fost dizolvat şi se vor organiza alegeri anticipate.

Mariano Rajoy, Prim ministru al Spaniei a anunțat sâmbătă organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP.

Decizia de suspendare a autonomiei Cataloniei survine ca urmare a referendumului organizat pe 1 octombrie şi a proclamării independenţei proclamate de liderul catalan Carles Puigdemont în Parlamentul Regional din Barcelona, şi suspendată imediată pentru a putea negocia cu autorităţile centrale de la Madrid.

Referendumul a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională a Spaniei.

Guvernul spaniol a anunțat joi că va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, estimând că liderul separatist nu a reinstalat ordinea în regiune, ci a agravat și mai mult o criză care amenință stabilitatea Spaniei.

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum privind autodeterminarea. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus „da” independenței Cataloniei, însă rata prezenței la vot a fost de numai 43%.

Carles Puigdemont spune că va declara independența  Cataloniei dacă Spania va suspenda autonomia regiunii în baza articolului 155 din Constituţie.

După ce Mariano Rajoy a activat articolul 155, va dura între trei și cinci zile pentru punerea în aplicare a procedurii prin care administrația regiunii catalane va fi deposedată de putere.