Primăria Capitalei rămâne fără primar. Pentru cel puțin 30 de zile, Primarul General al Municipiului București, Sorin Oprescu, va sta în spatele gratiilor în dosarul în care este acuzat de DNA că a luat 25,000 de euro mită.

Tribunalul București a admis duminică noapte, cererea procurorilor DNA privind arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Sorin Oprescu.

Avocatul Victor Mocanu a declarat, la scurt timp de la emiterea mandatului de arestare că primarul nu a luat mita de 25.000 de euro.

„Am văzut că se discută că ar fi primit mită un milion de euro. Sunt doar susţineri nereale ale denunţătorului. Domnul Oprescu a dat declaraţie amplă în fata judecătorului deşi este nedormit de peste 40 de ore”, a spus apărătorul lui Oprescu, precizând că primarul Capitalei nu a fost prins în flagrant.

Dacă în fața procurorilor DNA a refuzat să dea declarații pe motiv că nu are avocat, Sorin Oprescu a vorbit în sala de judecată de la Tribunalul București dar se pare că nu a reușit să îl convingă de judecător de nevinovăția sa.

Avocatul a spus că doar un singur denunţ din cele patru din dosar face referire la primarul Sorin Oprescu, iar celelealte trei denunţuri şi înregistrările făcute de anchetatori vizează alţi şapte inculpaţi cercetaţi în acest caz.

Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti, care au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Sorin Oprescu, nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Sorin Oprescu a contestat decizia de arestare preventivă.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, primarul general al Capitalei ar fi primit banii prin intermediul şefului unei instituţii din Primărie, de la patru denunţători.

5.000 de euro din banii primiţi mită de Sorin Oprescu ar fi fost găsiţi asupra sa, iar o parte la locuinţa acestuia, din Ciolpani, unde pe parcursul zilei au avut loc percheziţii în prezenţa primarului.

DNA spune că în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea primăriei şi cu o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinşi de cei doi, pentru edil, de la patru denunţători.

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Alexandru Chiciu, avocatul primarului Sorin Oprescu, a declarat că a fost mandatat de edil să precizeze că acesta nu a cerut niciodată bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari, apărătorul arătând şi că acuzaţiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate.