PSD a cedat și nu îl mai suspendă pe Iohannis. Președintele PSD, Liviu Dragnea a anunțat miercuri seară că noua propunere de premier este Sorin Grindeanu.

Președintele PSD a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul partidului, că alături de colegi au decis să nu arunce țara în haos și să nu declanșeze procedurile de suspendare ale lui Iohannis. Dragnea a anunțat că în Comitetul Executiv Național al PSD s-a decis să se facă o nouă propunere de prim ministru pe care să o înainteze lui Iohannis.

Colegii din PSD l-au propus pe Dragnea, dar acesta a refuzat pentru a nu fi nevoit să forțeze legea care îi interzice să devină membru al guvernului.

Drept urmare, s-a decis în PSD ca Sorin Grindeanu să fie propus prim ministru.

Am propus colegilor mei după ce m-am consultat cu domnul Tăriceanu, să-l propunem pe Sorin Grindeanu în funcția de prim ministru…Sorin Grindeanu nu merge pentru o perioadă scurtă, merge acolo pentru un mandat de patru ani.”, a declarat Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu are 43 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică, Secţia informatică, a fost viceprimar al Timişoarei.

Sorin Grindeanu a mulțumit colegilor pentru nominalizare și a precizat că simte o mare responsabilitate pe umerii săi și le-a cerut să-i fie alături.

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 – 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt – Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 – octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş, până în prezent fiind prim-vicepreşedinte de filială, lider al PSD Timişoara, iar duminică a fost desemnat preşedinte interimar al PSD Timiş.

Grindeanu deţine împreună cu soţia un teren intravilan de 500 de metri pătraţi la Giroc, în judeţul Timiş, achiziţionat în 2005 şi unul de 270 de metri pătraţi în Timişoara, achiziţionat în 2011. De asemenea mai deţine o casă de 200 de metri pătraţi în Giroc, construită în 2007, şi un apartament de 41 de metri pătraţi moştenit în 2009.

În declaraţia de avere mai are trecut un „motociclu ATW” Linhai, fabricat în 2009. El are un credit de peste 47.000 de euro la ING Bank contractat în 2007 şi scadent în 2035. De asemenea, Sorin Grindeanu are o datorie de 15.000 de euro la Lucian Taropa (lider PP-DD Timişoara), care ar urma să fie retituită până în 2016.

Este co-autor la 35 de iniţiative legislative privind insolvenţa, codul fiscal, dialogul social, Codul Muncii, funcţionarea asociaţiilor de proprietari, insolvenţa persoanelor fizice, legea energiei şi a gazelor, contractele de credit pentru consumatori. el este şi unul dintre susţinătorii propunerii referitoare la castrarea chimică a persoanelor acuzate de pedofilie.

În prezent, Sorin Grindeanu deține funcția de Președinte al Consiliului Județean Timiș.