Primul ministru al României, Sorin Grindeanu, a anunțat sâmbătă seară, în cadrul unei declarații de presă susținută la Palatul Victoria, că a retras ordonanța 13 cu privire la modificarea codului penal și de procedură penală.

Protestatarii au învins Guvernul Grindeanu. Premierul a cedat la presiunea străzii și a făcut anunțul așteptat de sute de mii de români: ordonanța 13 a fost retrasă.

”Am ascultat și am văzut și am auzit în aceste zile, foarte multe opinii, opinii venite din partea colegilor de partid din care fac parte de 20 de nai, colegi din coaliția de guvernare, colegi de politică de la partide din opoziție. Am auzit vocea străzii, vin azi, după toate aceste opinii exprimate, să vă spun decizia mea ca prim ministru în ceea ce înseamnă dezbaterea publică din aceste zile, nu vreau și nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două, România cred eu, în acest moment prin ceea ce se întâmplă acum, pare ruptă în două sau în mai multe bucăți, e ultima mea dorință de a se ajunge la asa ceva. Vreau să vă s pun că tot ceea ce înseamnă deciziile CCR care le-au luat în timp, și nu au fost puse în practică, e normal ca în cel mai scurt timp să fie puse în acord cu Constituția. Toate aceste lucruri sunt obligatorii, pe de altă parte dincolo de mitinguri și am urmărit cu atenție tot ceea ce s-a întâmplat în toată țara. Ideea este că s-a creat un clivaj în societate. Am luat câteva decizii. Prima: mâine vom face în regim de urgență o ședință de guvern pentru abrogarea ordonanței de urgență. Vom găsi calea legală, abrogarea, prorogare, ca să nu intre în vigoare această ordonanță. De asemenea vreau să vă spun că e nevoie de a avea totuși o concordanță deciziile CCR și cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide pornind de la deciziile CCR și de la forma cu care o avem, excluzând acel prag de 200.000 foarte mult discutat. Astfel în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege spre Parlament pentru punerea în concordanță a deciziilor CCR cu cadrul legal. Cred că e mai important să mai spunem un lucru: nu a fost foarte bine comunicat, din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, foarte multe distorsiuni care nu au legătură cu realitatea. Ministerul Justiției și Ministrul își vor asuma consecințele”, a spus Sorin Grindeanu.

Dacă protestele vor continua și după anunțul premierului privind retragerea ordonanței, este clar că ordonanța a fost doar un pretext pentru a dărâma Guvernul Grindeanu.

În acest caz, protestele sunt manipulate cu un singur scop: să îndepărteze alianța PNSD-ALDE de la guvernare și să fie reinstaurat un guvern tehnocrat pe placul Președintelui Iohannis.

În luna decembrie 2016, pe ultima sută de metri, Guvernul Cioloș a acordat prin încredințare directă, contracte mai multor companii germane și olandeze în valoare de circa 4 miliarde de lei pentru a cumpăra corvete și transportoare pentru Armata Română. Legea achizițiilor precizează clar că trebuiesc făcute licitații pentru sume astfel de mari. Însă, nimeni nu s-a mai revoltat de tunul dat de Cioloș pentru simplu fapt că era tehnocratul lui Iohannis.