Sorin Blejnar va sta pentru următoarele 30 de zile în spatele gratiilor. Tribunalul Prahova a decis marți seară, la solicitarea DNA, să emită mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Sorin Blejnar a fost adus luni, cu mandat la DNA Ploiești, iar după audieri, procurorii au emis mandat de reținere pentru 24 de ore.

Denunțul la DNA a fost făcut de omul de afaceri Horațiu Berdilă, inculpat în dosarul în care sunt anchetați Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan Pinalti pentru că au primit 700.000 de euro, tot cu scopul de a obține atribuiri preferențiale de contracte.

Berdilă a oferit anchetatorilor probe materiale care atestă circulatia mitei de 13 milioane de lei către șeful ANAF și subordonații săi (documente bancare, contracte fictive cu firmele paravan prin care a plătit mita de peste 13 milioane de lei, cine a ridicat banii etc).

Sorin Blejnar ar fi făcut trafic de influență la unul dintre directorii ANAF pentru a acorda, în 2011, contracte IT firmei Romsys, reprezentată de Horațiu Berdilă. Fostul șef al ANAF  ar fi  perceput 20% din valoarea acestora.

”În cursul anului anul 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menționată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective. Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca acești să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și ceilalți funcționari implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Tribunalul Prahova a decis marți seară ca Sorin Blejnar să fie arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București.

În 9 iunie, fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat de Curtea de Apel București la cinci ani închisoare cu executare în dosarul „Motorina”, în care a fost acuzat, alături de soții Radu și Diana Nemeș, de complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat. În același dosar, soții Radu și Diana Nemeș au fost condamnați la nouă ani închisoare, respectiv șapte ani închisoare.

Omul de afaceri Radu Nemeș a cerut în 2012, la schimbarea Guvernului, ca fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar și Viorel Comăniță, la acel moment vicepreședinte al ANAF, să fie menținuți în funcții, demersuri în acest sens fiind realizate de Codruț Marta și Elan Schwartzenberg, se arată în motivarea Curții de Apel București.