Somnul odihnitor este o stare care, pentru cei mai mulți dintre noi, este greu de atins. Cu agendele încărcate, cu tehnologia care ne dictează viața și stresul constant, somnul de calitate rămâne doar o amintire a copilăriei. Cercetătorii și neurochirurgii tot ne atrag atenția că somnul întrerupt și slab calitativ ne afectează atât sănătatea psihică, ci și pe cea fizică.

Oricât de multe ore am dormi, dacă somnul nu este de calitate organismul nostru nu are capacitatea să se regenereze și nici să combată obezitatea, diabetul de tip 2, tulburările mintale și, mai târziu, demența sau Alzheimer-ul.

Tehnologia este primul factor răspunzător pentru calitatea slabă a somnului. Gadgeturile,  telefoanele, tabletele și computerele emit lumină albastră care interferează cu producția de melatonină, hormonul care reglează ciclul somn-veghe. 

Chiar și dieta este răspunzătoare pentru somnul neodihnitor. Alimentele bogate în zahăr și grăsimi cauzează fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge; consumul de cafeină și alcool, mai ales în a doua parte a zilei, va împiedica procesul natural de adormire.

Pentru multe persoane, munca în ture sau orele prelungite la birou perturbă ritmurile circadiene naturale ale corpului. Schimburile de noapte sau orele de lucru neregulate duce la instalarea unui sindrom numit “tulburarea ritmului circadian de somn“, ce face dificilă menținerea unui program de somn regulat și odihnitor.

La ce să acordăm mai multă atenție?

La mediul în care dormim

Camera de dormit trebuie să fie o oază de liniște și confort, un mediu răcoros și întunecat pentru a ne bucura de un somn cu adevărat odihnitor. Evident, nu putem omite perna pe care ne așezăm capul, care nu trebuie să fie nici prea tare, nici prea moale.

Pentru că tot mai multe persoane se confruntă cu insomnii sau cu incapacitatea de a se odihni, acestea optează pentru perne multifuncționale de la Ortosan. Aceasta este proiectată pentru a se adapta la diferite poziții de somn, sprijinind corect gâtul și capul. Perna multifuncțională nu este doar confortabilă, ci aduce și beneficii semnificative pentru sănătate – contribuie la reducerea sforăitului, la ameliorarea apneei și la prevenirea insomniei.

La rutina înainte de culcare

În loc să folosim gadgeturile, nu mai bine alegem activități relaxante, așa cum este cititul, meditația sau un duș fierbinte? Ca să ne bucurăm de un somn cu adevărat odihnitor ar fi bine să evităm folosirea electronicelor cu cel puțin o oră înainte de culcare, pentru a reduce impactul luminii albastre asupra ciclului de somn.

La fel de folositor este și un masaj de relaxare, pe care ți-l poți face acasă, cu ajutorul diverselor aparate de masaj – fotoliu sau un pistol cu vibrații. Relaxarea musculară profundă contribuie la reducerea durerilor și la îmbunătățirea mobilității, dar este de ajutor și în inducerea somnului și eliberarea de stres.

La dietă și exerciții fizice

Dieta și exercițiile fizice influențează semnificativ calitatea somnului. Mesele grele, consumul de cafeină sau alcool înainte de culcare sunt răspunzătoare de somnul neodihnitor. Putem înlocui acest obicei nesănătos cu o alimentație echilibrată și activitatea fizică regulată (cu cel mult 3 ore înainte de culcare) pentru a ne bucura de un somn mai profund și mai odihnitor.

La gestionarea stresului

Stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai somnului de calitate. Ca să ne eliberăm de frustrări, furie și stresul de peste zi nu ar strica să încercăm yoga, meditația și tehnicile de respirație. Făcute înainte de somn, acestea au puterea să ne relaxeze mintea și corpul și să ne inducă un somn de calitate.

La înțelegerea ritmurilor circadiene

Trebuie să înțelegem cum funcționează acestea pentru a ne crea un program de somn sănătos, pe care să îl respectăm și în weekend-uri. Treptat, ceasul intern se va sincroniza, iar calitatea somnului va crește.

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/young-woman-resting-bed-morning_5508623.htm#page=2&query=restful%20sleep&position=7&from_view=search&track=ais&uuid=8932ba84-88d8-446a-8c51-13267f0ea182