Deputatul Alina Gorghiu, fost președinte interimar al Partidului Național Liberal vrea ca pușcăriașii să facă închisoare doar sâmbăta și duminica. În acest fel, liderul PNL, spune că România va rezolva problema cu aglomerația din închisori.

Alina Gorghiu vrea închisoare la fără frecvență pentru pușcăriași pentru ca astfel, România să rezolve problema cu suprapopularea penitenciarelor.

Deputatul PNL a depus la Parlament, un proiect de lege care prevede ca pușcăriașii să execute pedeapsa cu închisoarea doar în weekend.

“Prin această propunere legislativă se urmăreşte adoptarea unui set de măsuri de executare a pedepsei cu caracter judiciar pe care judecătorul să le poată aplică pentru înlocuirea pedepsei cu executare în regim de detenţie atunci când individualizează pedeapsa cu închisoarea. Măsurile propuse sunt adecvate cadrului european în această materie şi au fost alese după analiză cadrului legislativ în domeniu al statelor membre ale UE, în special al Cehiei, Italiei, Olandei şi Belgiei”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative semnate în numele iniţiatorilor de Alina Gorghiu.

Inițiativa legislativă depusă la Parlament, are semnătura a 11 parlamentari PNL.

Vezi aici textul proiectului în întregime

Măsurile propuse de iniţiatori sunt executarea la domiciliu prin supraveghere cu brăţară electronică, executarea în echivalent zile de muncă în folosul comunităţii, executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică, executarea pedepsei în regim mixt în zile de muncă în folosul comunităţii combinat cu zile de detenţie sâmbătă şi duminică.

Potrivit actului normativ, măsură executării la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu brăţară electronică se poate aplică doar pentru pedepsele de până la trei ani închisoare şi nu poate înlocui măsură privativă de libertate pentru recidivişti şi cei condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, infracţiuni de corupţie.