Greenpeace alături de 12 organizații de producători agricoli ecologici, de protecția mediului, organisme de inspecție și certificare și asociații de consumatori cer dezbateri transparente în Comisia de Agricultură pe tema organismelor modificate genetic. Greenpeace își manifestă îngrijorarea față de faptul că dezbaterile organizate de Comisia de Agricultură din Parlamentul României, pe tema organismelor modificate genetic, au fost organizate în absența tuturor factorilor interesați.

În cadrul acestor ședințe au fost prezenți doar reprezentanți ai unor companii producătoare de pesticide și organisme/semințe? modificate genetic și ai unui număr restrâns de fermieri, în ciuda faptului că este vorba de o problemă atât de controversată și cu un potențial impact semnificativ asupra întregului sector agricol românesc și nu numai.

Greenpeace a solicitat astăzi Comisiei de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și alte Servicii Specifice, din cadrul Camerei Deputaților să implice societatea civilă și organizațiile de producători ecologici și asociațiile de consumatori la toate dezbaterile publice pe care le va organiza în viitor pe tema organismelor modificate genetic.

Considerăm că, în primul rând, la astfel de dezbateri ar trebui să fie invitați toți factorii interesați, cu atât mai mult cei care ar putea fi afectați în mod direct de astfel de decizii. În al doilea rând, soia modificată genetic nu este permisă pentru cultivare în Uniunea Europeană în momentul de față, iar chiar dacă ar fi, nu există niciun fundament rezonabil în baza căruia aceasta să fie cultivată în România. Solicităm factorilor de decizie din domeniul agricol din România să valorifice adevăratul potențial pe care îl are țara noastră și să sprijine cercetarea și dezvoltarea în agricultură ecologică și, în aceeași măsură, gospodăria țărănească, cu care nu multe state se mai pot mândri în momentul de față,” declară Alexandru Riza, coordonator de campanii, Greenpeace România

Greenpeace, împreună cu 12 organizații de producători agricoli ecologici, de protecția mediului, organisme de inspecție și certificare și asociații de consumatori a transmis astăzi un set de cinci motive argumentate științific cu privire la cultivarea de soia modificată genetic în România, de asemenea un subiect abordat în cadrul dezbaterilor din Comisia de Agricultură:

  1. Soia modificată genetic RoundupReady are un randament la hectar cu 10% mai mic decât al soiurilor convenționale (1889 kg/ha în 2006 – soia MG față de 2537kg/ha soia convențională în 2014);
  2. În România nu există infrastructura necesară pentru a putea separa complet recolta de soia modificată genetic de cea convențională, iar riscul de contaminare al culturilor convenționale cu plante modificate genetic este foarte ridicat;
  3. Glifosatul este un erbicid clasificat recent ca probabil cancerigen pentru om; acest erbicid este complementar culturilor de soia modificată genetic iar autorizarea cultivării acestor plante ar duce la creșterea cantității de glifosat folosită și la dezvoltarea buruienilor rezistente la glifosat, așa cum deja se întâmplă în SUA;
  4. Creșterea prețului pentru semințele de soia modificată genetic ar duce la sărăcirea fermierilor: în SUA, începând cu anul 2000, atunci când boabele de soia modificată genetic au început să domine piața de acolo, prețul acestora a crescut cu mai bine de 230%;
  5. Existența alternativelor avantajoase pentru fermieri – subvențiile pentru soia convențională și ecologică și programele integrate de cultivare: subvenții APIA în valoare de 467 €/hectar pentru cultivarea de soia convențională (subvenție care va crește cu câte 10€/ha/an în anii următori, până în 2020, inclusiv), programe precum Danube Soya, care încurajează cultivarea de soia ecologică și convențională și care răsplătesc cu bonusuri fermierii care depășesc standardele minime de calitate ale cumpărătorilor de soia.