Cei șapte violatori din Vaslui care au nenorocit o tânără de 18 ani, au fost lăsați în libertate de către judecători, cu complicitatea procurorilor, pe motiv că nu mai reprezintă pericol public, că trei dintre ei și-au recunoscut faptele și pentru faptul că au fost de acord să plătească despăgubiri către victimă.

Judecătorii Georgina Moldovan de la Judecătoria Vaslui şi Viorel Munteanu de la Tribunalul Vaslui sunt cei doi magistrați care i-au eliberat din arestul preventiv pe cei șapte violatori.

Magistrații invocă motive aberante în motivarea deciziei, cum că violatorii nu mai reprezintă pericol public, că trie dintre ei și-au recunoscut faptele și că vor acorda despăgubiri victimei.

Pe 2 aprilie, Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan au fost eliberați din arestul preventiv și trimiși în arest la domiciliu de judecătoarea Georgina Moldova, pentru că aceștia au semnat acordul de recunoaştere și au solicitat procedura simplificată de judecată.

Judecătorul Georgina Moldovan a motivat decizia pe motiv că: nu mai subzistă temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, pentru aceşti inculpaţi fiind terminată cercetarea judecătorească. La acest moment procesual, instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libetate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică. Instanţa nu poate exclude de la analiza pericolului social al lăsării în libertate a inculpaţilor împrejurarea că inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor.

Decizia judecătoarei, necontestată de procurori, a dus o săptămână mai târziu, și la eliberarea celorlalți patru violatori.

Viorel Munteanu judecător la Tribunalul Vaslui și-a motivat decizia de a-i elibera pe ceilalți patru pe motiv că: Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăşi un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenţiei provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată. Lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (circa cinci luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale, diminuarea odată cu trecerea timpului a tulburării sociale generate de faptele inculpaţilor.

Ciudat este faptul că judecătoarea Georgina Moldovan a demisionat din funcție la șapte zile de la decizia scandaloasă. CSM i-a aprobat demisia și a fost de acord să o detașeze la Școala Națională de Grefieri ca să predea.

Iar judecătorul Munteanu de la Tribunalul Vaslui a fost avansat din 15 iunie 2015 la Curtea de Apel Iași. Așadar, cei doi judecători care i-au lăsat în arest la domiciliu pe cei șapte violatori, care mai apoi au devenit liberi întrucât CCR a declarat ca neconstituțională măsura arestului la domiciliu, au fost promovați de CSM în loc să fie sancționați pentru deciziile aberante.

Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) sunt cei șapte care au violat-o cu bestialitate pe două câmpuri din Vaslui, pe Raluca o elevă de 18 ani.