După ce Guvernul Ponta a anunțat marți că va majora salariile profesorilor cu până la 25% în acest an și mai apoi le va dubla până în 2017, Sindicatele din Educație salută decizia și cer ca aceasta să fie aplicată la fel și pentru cadrele didactice.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ salută decizia Guvernului de a majora salariile în sistemul sanitar din această toamnă și solicită ca de același tratament să beneficieze și angajații din învățământ.

„În toate discursurile publice reprezentanții Guvernului au declarat că Educația și Sănătatea vor fi prioritare. Observăm că jumătate din promisiuni au fost îndeplinite, prin decizia de astăzi. Așteptăm ca, în perioada imediat următoare, să avem o întâlnire cu Primul-ministru pentru a stabili și majorările din Educație. Considerăm că trebuie, în regim de urgență, finalizate discuțiile privind proiectul Legii salarizării bugetarilor, astfel încât de la 1 octombrie a.c., și angajații din învățământ să beneficieze de majorări în concordanță cu importanța activității prestate. În condițiile în care observăm că anumite categorii de salariați precum demnitarii, parlamentarii și funcționarii din aparatul central al Guvernului și al Președinției sunt favorizate, ne întrebăm care sunt de fapt prioritățile politicienilor?!“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „Spiru Haret“.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ avertizează membrii Guvernului că majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulțumire în rândul angajaților din învățământ, care poate conduce la posibile acțiuni de protest cu ocazia începerii noului an școlar.

Orice întârziere în asigurarea unei creșteri salariale substanțiale în sistemul educațional va genera efecte negative în anii următori, care cu greu vor mai putea fi remediate.

Bănicioiu promite lapte și miere pentru medici și asistente, doar doar nu intră în grevă generală.

Este o mărire substanțială (a salariului cu 25% de la 1 octombrie — n.r.) și trebuie continuată cu ce discutăm despre statutul medicului, nu numai profesional, cât și despre statutul medicului în societate. Toată această discuție trebuie susținută de clasa politică. Lucrurile au fost posibile după o serie de măsuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate, și pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singură condiție: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu. Ca să înțelegeți de ce poate mult timp s-a amânat și de ce nu s-a ajuns la aceste măriri mai devreme”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Potrivit lui Bănicioiu, după majorarea salarială de 25% de la 1 octombrie, urmează ca în legea bugetului de stat pe anul următor să fie prevăzute sume și pentru a doua tranșă de creștere.