Simona Halep, proaspăt intrată în elita tenisului feminin mondial, din postura de lider WTA, pregăteşte surprize pentru 2018. Românca va reveni pe terenul de joc abia în ianuarie 2018 la turneul de la Shenzhen Open.

Pentru prima dată în carieră, Simona Halep încheie anul pe primul loc mondial. Drept urmare, va păşi în 2018 ca liderul clasamentului WTA şi are mari şanse să fie principală favorită la primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open.

Ca să se poată menţine pe primul loc, Halep va juca la început de an, încă din prima zi, la turneul din China, unde în 2017 a fost eliminată în optimi de finală la Shenzhen Open, de Katerina Siniakova.

Un rezultat bun la Shenzhen Open 2018 îi asigură primul loc şi postura de principală favorită la Melbourne. Românca a anunţat că va juca doar un singur meci înainte de Australian Open.

Halep este doar a 13-a jucătoare din istoria tenisului feminin care încheie un sezon WTA pe prima poziţie.

Statistica începe în 1975, deoarece pe 3 noiembrie 1975 a fost introdus sistemul standardizat al ierarhiei WTA: Chris Evert este, aşadar, prima din această listă, iar numele care apare cel mai des este Steffi Graf – cu opt reuşite.

Halep nu îşi mai permite niciun pas greşit întrucât în 2018 îşi face revenirea în circuit, Serena Williams, cea mai valoroasă tenismenă din toate timpurile.

Serena Williams a încheiat anul pe prima poziţie doar de cinci ori: în 2002, 2009 şi în perioada 2013-2015. Când a început prima dată anul ca numărul unu, americanca şi-a trecut în CV primul dintre cele două „Serena Slams” – adică realizarea unui Mare Şlem necalendaristic, cu patru turnee de Mare Şlem câştigate la rând.

2002: a câştigat toate cele trei turnee de Mare Şlem în care a luat startul – Roland Garros, Wimbledon şi US Open – a terminat anul prima
2003: a completat primul „Serena Slam” al carierei, cu victorie la Australian Open, apoi s-a impus la Wimbledon şi nu a mers la US open
2009: titluri la Australian Open şi Wimbledon – a terminat anul prima
2010: a repetat la indigo rezultatele din 2009, dar a absentat de la New York – două titluri de GS
2013: titluri la Roland Garros şi US Open – a terminat anul prima
2014: titlu la US Open – a terminat anul prima
2015: a câştigat primele trei turnee de Mare Şlem ale anului – a terminat anul prima
2016: trei finale de Mare Şlem jucate, titlu la Australian Open – a egalat recordul de 22 titluri de Mare Şlem deţinut de Steffi Graf şi cel pentru cea mai lungă şedere în fotoliul de lider WTA (186 săptămâni).