Simona Halep îl desființează pe Ilie Năstase din cauza scandalului iscat la Fed Cup. Numărul cinci mondial spune că Ilie Năstase a greșit și că nu trebuia să vorbească așa cu oficialii ITF și cu britanicii la meciul de Fed Cup de la Constanța.

Simona Halep condamnă acțiunile lui Ilie Năstase și spune că ar fi fost de preferat ca acesta să fi reacționat mai puțin violent. De asemenea, Halep afirmă că  că nu poate fi de acord cu injuriile adresate Johannei Konta și Annei Keothavong.

Ce a făcut este greșit, în opinia mea. Nu mi-a plăcut felul în care a vorbit și nu pot accepta acest lucru. Nu îl pot apăra, cum i-a tratat pe oameni nu a fost frumos. Nu sunt acolo să îi spun cum să se poarte„, a declarat Simona Halep.

Ilie Năstase, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, a fost eliminat de la întâlnirea cu Marea Britanie de la Mamaia, după mai multe incidente și ”un comportament nesportiv”, a anunțat sâmbătă federația internațională.

Ilie Năstase a atacat verbal, potrivit presei engleze prezente la Constanța, arbitrul și două jucătoare britanice, provocând o întrerupere a meciului de sâmbătă dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta, a doua zi după aluziile deplasate la adresa sarcinii Serenei Williams în conferința de presă.

În setul secund al meciului dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta, la scorul de 2-1 pentru româncă, Ilie Năstase, căpitanul nejucător al României, a avut o discuție cu arbitrul de scaun, a intervenit apoi și arbitrul oficial, iar Năstase a fost trimis în tribună, pentru ca apoi să fie evacuat din incinta terenului.

Locul său pe bancă a fost luat de jucătoarea Monica Niculescu. Cîrstea a reușit apoi un break și s-a desprins la 3-1, dar meciul a fost întrerupt din nou de arbitrul elvețian. Konta, hărțuită verbal din tribună, a izbucnit în lacrimi și a fost nevoie ca Simona Halep să facă un apel la spectatori pentru a păstra decența în timpul meciului.

Crainicul a făcut un nou apel spectatorilor, avertizându-i că echipa României poate fi descalificată.

“Căpitanul României Ilie Năstase a fost îndepărtat din arenă în timpul celei de-a doua partide din cadrul întâlnirii din Fed Cup dintre România și Marea Britanie de la Constanța. Domnului Năstase i s-a cerut să părăsească terenul de către arbitrul ITF Andreas Egli pentru comportament nesportiv, după ce a primit 2 avertismente oficiale“, se scrie într-un comunicat de pe site-ul oficial al Federației Internaționale de Tenis.

Acreditarea lui Ilie Năstase a fost retrasă, iar fostul mare jucător va face obiectul unei anchete pentru comportamentul din cele două zile.

Președintele executiv al Federației britanice de tenis, Michael Downey, a afirmat, într-un comunicat remis AGERPRES, că va înainta o plângere la federația internațională (ITF) împotriva căpitanului nejucător al echipei României, Ilie Năstase, pentru comportamentul său în timpul meciului de la Mamaia, din barajul pentru Grupa Mondială II a Fed Cup.

”Sunt foarte șocați de acțiunile căpitanului echipei României, Ilie Năstase, atât ieri, cât și azi, pe teren. În sport nu își au locul astfel de comportamente, inacceptabile, iar integritatea sportului trebuie menținută în orice caz. Arbitrul ITF, președintele Federației Române de Tenis și vicepreședintele (Răzvan Itu, n. red.) și-au cerut scuze atât Johannei (Konta), cât și căpitanului echipei Marii Britanii, Anne Keothavong’‘, se arată în declarația lui Downey.

În ciuda scandalului, România a învins Marea Britanie cu 3-1 și se menține în Grupa a II-a Mondială a Fed Cup.