Simona Halep a dezvăluit judecătorilor Sports Resolutions de la Londra, cine i-a recomandat să ia suplimentul de colagen care era contaminat cu roxadustat.

Potrivit motivării Sports Resolutions, prin care s-a dispus suspendarea pentru patru ani a româncei, publicată de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), reiese faptul că Patrick Mouratoglou a asigurat-o pe româncă că poate folosi Keto colagenul contaminat cu roxadustat, recomandat de fizioterapeuta Candice Gohier.

„Halep susține că prezența roxadustatului în organismul ei a fost cauzată de o contaminare cu un supliment de colagen pe care l-a folosit în finalul lunii august 2022, despre care spune că nu ar fi putut fi suspectat în mod rezonabil de ea sau oricine din echipa ei. Pe 17 august, Simona Halep s-a retras de la turneul din Cincinnati cu o accidentare la coapsa dreaptă, dar avea în continuare speranțe mari pentru US Open. În acel moment, fizioterapeuta ei, Candice Gohier, i-a recomandat să adauge un supliment de colagen în nutriția ei, având în vedere că nu lua unul. Pe baza unei recomandări a lui Frederic Lefebvre (care era directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou) pentru Candice Gohier, aceasta i-a recomandat Simonei 3 produse de la un producător. Halep nu auzise înainte de acele suplimente. A întrebat dacă Gohier le-a verificat și i s-a răspuns că da. De asemenea, Halep și Gohier au verificat împreună recipientul și au observat că nu există nicio substanță interzisă pe lista de ingrediente. Halep a verificat și cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele 3 produse sunt sigure de folosit, din moment ce pe etichetă nu erau listată nicio substanță interzisă și nu păreau să fie riscante”, se arată în motivarea ITIA. În jurul lunii august 2022, Halep, Mouratoglou și Gohier au revizuit suplimentele nutritive luate de doamna Halep. Ea (n.r. – Gohier) și domnul Mouratoglou au recomandat înlocuitori pentru câteva dintre suplimentele ei, despre care au considerat că au conținut de zahăr prea mare. Doamna Gohier i-a cerut domnului Lefebvre opinia despre suplimentele pe care unul dintre jucătorii lui profesioniști testați regulat le folosea. Domnul Lefebvre a recomandat cele 3 suplimente menționate, inclusiv Keto MCT, și i-a oferit doamnei Gohier datele de contact. Doamna Gohier a comandat produsele, care au ajuns la New York pe 23 august 2022. Ea și domnul Mouratoglou le-au verificat și au căzut de acord că nu conțin nicio substanță interzisă și că sunt sigure pentru ca doamna Halep să le folosească. Doamna Halep a folosit apoi Keto MCT timp de 6 zile, între 23 și 28 august 2022”, se arată în motivarea publicată de ITIA.

O mărturie a unui apropiat al Simonei Halep susține că substanța era folosită la scară largă în academia lui Mouratoglou.

Simona Halep și-a procurat suplimentele de la firma Quantum Nutrition, cu sediul în Ontario, Canada. Keto colagenul este vândut sub formă de pudră și poartă numele ”Schinoussa”.