Simona Halep, acuzată că s-a dopat tot anul 2022

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) lansează noi acuzații la adresa lui Halep. Fostul numărul unu mondial este acuzat că s-ar fi dopat pe întreg sezonul 2022. Românca susține că a suferit o operație și a sângerat abundent.

Simona Halep a depus în 22 octombrie 2023, la TAS, apelul împotriva deciziei Sports Resolutions prin care a fost suspendată patru ani de zile.

Experții ITIA au susținut că Simona Halep s-a dopat probabil înainte de turneele de Grand Slam pe parcursul anului 2022. Însî, sângele lui Halep a fost testat de la 27 aprilie 2022 până la 26 august 2022. Roland Garros are loc în mai și iunie iar Wimbledon în iunie și iulie. În timp ce testul din 26 august, cu trei zile înainte de US Open, nu a dezvăluit nimic suspect în sângele româncei.

Românca, prin echipa de avocați, condusă de celebrul  Howard Jacobs. cere Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Laussane, să nu se țină cont de decizia judecătorilor independenți de la Londra și să-i reducă pedeasa pe motiv că este nevinovată.

Simona Halep invocă în apărarea sa, faptul că în anul 2022 a superit o operație chirugicală cu 11 zile înainte de testul doping și mai multe sângerări, care i-au dat valorile anormale din sânge.

În 12 septembrie 2023, Halep a fost găsită vinovată de Sports Resolutions, de două încălcări separate ale regulilor antidoping din acest sport, inclusiv de administrarea intenționată a unui medicament pentru îmbunătățirea performanței, în urma unui test de urină la US Open.

Halep a declarat că a ingerat accidental Roxadustat atunci când a trecut la un supliment, Keto MCT, care era contaminat cu acest medicament.

Oamenii de știință au găsit urme de Roxadustat, însă Daniel Eichner, președintele Sports Medicine Research and Testing Lab, care a fost expertul principal în acest caz pentru ITIA, susține că cantitatea de Roxadustat găsită în lotul contaminat de supliment nu a fost suficientă pentru a produce cantitatea care a fost găsită în urina româncei.

De-a lungul caieriere de jucîtoare profesionistă, Halep a făcut 56 de teste de sânge și o mulțime de teste de urină.