În comerțul cu produse alimentare, pe lângă funcția de marketing, principalul rol al ambalajelor este acela de a păstra integritatea produselor. Aici se includ rezistența la șocuri mecanice, evitarea contactului cu aerul, umezeala și substanțele din mediu, precum și protecția împotriva germenilor. Un ambalaj sigur, curat și igienizat contribuie la păstrarea în cele mai bune condiții a produsului și la prelungirea duratei sale de viață la raft.

Dimpotrivă, contaminarea ambalajului cu microorganisme are ca efect contaminarea produsului însuși, alterarea mai rapidă și răspândirea germenilor care pot provoca îmbolnăviri consumatorilor. O igienă strictă a ambalajelor se poate păstra în mod eficient, economic și ecologic prin utilizarea tehnologiei UV de dezinfecție. Folosirea de sterilizatoare aer cu UV  este o soluție inteligentă pentru purificarea aerului și suprafețelor din spațiile de ambalare a produselor, care aduce agenților economici o serie de beneficii incontestabile.

Rolul esențial al ambalajelor în siguranța produselor alimentare

Regulile stricte din industria alimentară privind siguranța produselor presupun o grijă deosebită pentru fiecare etapă a producție, dar și pentru procesele ulterioare, premergătoare așezării produselor pe raft. Pentru a se păstra în condiții optime, alimentele se ambalează în funcție de caracteristicile lor, de starea solidă sau lichidă în care se găsesc, de textura și perisabilitatea lor. De aici și varietatea mare de ambalaje, care pot fi sub formă de folii, caserole, tăvițe pentru mezeluri, carne, capace, dopuri, borcane, sticle și altele.

Pentru că aerul însuși este mediul în care se dezvoltă și se propagă agenții patogeni care provoacă îmbolnăviri, în spațiile de ambalare există pericolul contaminării aerului și suprafețelor, de care nu sunt ferite nici ambalajele. O grijă deosebită pentru calitatea produsului poate fi zadarnică dacă ambalajele nu sunt sterile. Contaminarea ambalajelor cu germeni, bacterii, virusuri și mucegaiuri cauzează scurtarea termenului de valabilitate a produselor, pericol de îmbolnăviri pentru persoanele care le consumă și eventuale reclamații și sancțiuni pentru firma producătoare.

Cum pot lămpile UV să asigure dezinfecția ambalajelor?

Pentru dezinfecția ambalajelor se folosesc proprietățile germicidale ale luminii ultraviolete UVC, care are capacitatea de a distruge 99,99 % dintre microorganismele cunoscute printr-o expunere de numai câteva minute a aerului și suprafețelor dintr-o încăpere. Utilizarea de purificatoare UV aer cu iradiere directă duce la sterilizarea eficientă a aerului din spațiile de ambalare, precum și la sterilizarea oricăror suprafețe din raza de acțiune a luminii germicidale, benzi de ambalare, recipiente, folii, capace etc.

Sterilizatoarele sunt prevăzute cu lămpi UV care emit radiație UVC germicidă, care are puterea de a elimina eficient și rapid microorganisme periculoase pentru sănătatea oamenilor, precum Bacillus, E. Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, virusul gripal și Covid 19.

Recomandarea SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS pentru dezinfectarea ambalajelor

Pentru dezinfectarea ambalajelor, Spectra Professional UV Solutions recomandă echipamentul UVpro WDS, sterilizator UV pentru dezinfecție aer și suprafețe, produs de Nuvonic (UVPRO). Este un dispozitiv performant, care funcționează pe principiul iradierii directe cu lampa UVC, în absența personalului, și care asigură o dezinfecție sporită datorită reflectorului încorporat, în numai câteva minute de acțiune. Are avantajul de a putea fi utilizat pentru dezinfecția aerului și când personalul este prezent, printr-o simplă rotire a reflectorului către tavan sau perete. Totodată, este rezistent în medii cu umiditate ridicată.

Prin utilizarea UVpro WDS, agenții economici din industria alimentară obțin:

  • Suprafețe sterilizate și un aer curat;
  • Un mediu de lucru lipsit de microorganisme nocive;
  • Eliminarea pericolelor de îmbolnăvire în rândul consumatorilor produselor alimentare;
  • O durată de viață mai mare a produselor perisabile la raft;
  • Reducerea cheltuielilor cu antiseptice scumpe, a muncii și a timpului suplimentar necesar realizării dezinfecției în spațiile de producție, depozitare sau ambalare a produselor.

Pentru mai multe soluții eficiente de dezinfecție UV în industria alimentară, cei interesați pot accesa link-ul: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-aer/?industry=industria-alimentara#filtru

Concluzii

Siguranța ambalajelor în industria alimentară este esențială pentru menținerea integrității produselor și protecția sănătății consumatorilor. Utilizarea lămpilor UV reprezintă o soluție inteligentă pentru dezinfecția eficientă a aerului și a suprafețelor din spațiile de ambalare a produselor. Acest sistem asigură eliminarea rapidă a microorganismelor periculoase, contribuind la prelungirea duratei de viață a alimentelor, reducerea riscului de îmbolnăviri și economisirea de resurse. Într-o sector economic în care siguranța alimentară este prioritară, utilizarea tehnologiei UV pentru dezinfectare este un pas înainte către eficiență, rentabilitate și protejarea consumatorilor.