Delia, Horia Brenciu și Ștefan Bănică au încheiat filmările audițiilor cu juriul pentru noul sezon X Factor care va începe în această toamnă la Antena 1.

Scena Teatrului de Operetă „Ion Dacian” a fost „câmpul de luptă” pentru cei mai talentați și surprinzători concurenți care speră să ajungă într-una dintre echipele celor trei jurați. Spectacol total, jurați plini de energie, umor și voie bună, muzică de dimineață până seara, factor X etalat la cote nebănuite, dar și momente care i-au făcut pe jurați să apalude bucuroși și uimiți, toate sunt ingredientele unui show exploziv pe care telespectatorii Antena 1 îl vor putea vedea din această toamnă.

Neobosit și mereu cu idei năstrușnice, Horia Brenciu nu s-a dezis de titulatura de showman și a umplut sala cu energia sa molipsitoare. Fie că și-a făcut intrarea pe bicicletă, fie că a jucat fotbal sau baschet cu prezentatorii, Răzvan și Dani, fie că a cântat alături de concurenți sau că a luat-o în brațe pe Delia, fie că a filmat sau a făcut poze, Horia Brenciu nu a stat locului o clipă. „Audițiile au fost de vis. Delia cu părul mai verde ca niciodată, iar Ștefan mereu cu ochii pe mine. Nu cumva să îmbrățișez eu mai multe concurente decât el”, glumește Horia. „Pe scurt, un juriu plin de patos și culoare. Și nepotii mei, Răzvan și Dani, au debordat de inventivitate și alături de ei am realizat multe nebunii sezonul ăsta. Dar cei care m-au marcat definitiv – și nu sunt singurul care a simțit asta – au fost concurenții veniti din toată lumea. Fie c-au fost de râs, de plâns sau de aplaudat în picioare, ai noștri participanți de anul ăsta au asigurat spectacolul total pe scena Operetei Ion Dacian.”

Și nu mică i-a fost mirarea lui Horia Brenciu să constate că mulți dintre concurenții sosiți la audiții au ales să interpreteze melodia ”My Way” a lui Frank Sinatra, sperând astfel să îl impresioneze pe jurat. ”My Way a fost una dintre piesele cele mai cerute de către cei care au venit la audiții. Toți au început melodia, dar niciunul n-a reușit s-o termine. Ori Delia, ori Ștefan, ori eu am ridicat mâna și am intrerupt prestația. Și Sinatra ar fi ridicat mâna. Le-am promis tuturor celor care s-au străduit să cânte piesa că pe 26 septembrie, la Sala Palatului, alături de HB Orchestra Big Band, voi încerca și eu s-o interpretez. Le-am spus că pot ridica și ei mâna, dacă vor simți că nu transmit bine partitura”, mai spune Horia.

Pe scena audițiilor X Factor au sosit anul acesta concurenți mulți și foarte variați, participanți de toate religiile, vârstele, ocupațiile, națiile și toate vocile posibile, o diversitate care i-a ținut mereu în priză pe jurați. „Au fost cele mai surprizătoare audiții din sezoanele X Factor România de până acum”, e de părere Brenciu, care adaugă că are deja câțiva concurenți pe care a pus ochii. „În fiecare categorie există câte un posibil câștigător al titlului de anul acesta. În echipa celor sub 20 de ani sunt mulți tineri care mi-au încântat pe deplin auzul. În echipa celor de peste 20 ani pot să numesc de pe acum finaliștii. Iar grupurile pe care le-am văzut… Ele au constituit o reală surpriză, un adevărat reviriment… Ce coregrafii, ce povești de viață, ce desfătare de armonii vocale! Da, e cel mai tare an de X Factor, din multe puncte de vedere.”

La rândul său, Ștefan Bănică a avut parte de momente care l-au impresionat și l-au făcut să aplaude în picioare câteva interpretări de pe scena X Factor. De câteva ori, după o reprezentație fără cusur, impresionat și în același timp foarte mulțumit, acesta a mărturisit în fața tuturor că pentru astfel de momente a venit la X Factor. „Am văzut concurenți foarte buni, care pot deveni următorul X Factor, alții surprinzători, cu un potențial care se poate dezvolta în etapele următoare. Iar alți concurenți ne-au oferit momente comice de neuitat. De asemenea, a mai existat o categorie de concurenți, a celor care deja activează în muzică de peste 15-20 de ani. În acest sezon predomină grupurile, mai mult decât în alți ani. Sunt grupuri bune și foarte bune. Dar sunt și copii foarte buni sub vârsta de 20 de ani. Și categoria de peste 20 de ani e remarcabilă”, spune acesta. Tot pentru a-și arăta aprecierea, la unul dintre momente Ștefan și-a oferit fotoliul de jurat imediat după ce a asistat la o interpretare excepțională pe scena X Factor. Acesta este unul dintre momentele pe care cu siguranță cei aflați în sală nu îl vor uita prea curând pentru că după o interpretare impecabilă a unei piese semnate de Janis Joplin, Ștefan și-a cedat fotoliul de rock star ca semn al aprecierii momentului respectiv. Un alt număr care îi va face pe telespectatori să se emoționeze a fost oferit de un tânăr de 20 de ani, care a adus uimire și bucurie pe chipul lui Ștefan: „Mi-a atras atenția un băiat de 20 de ani, care, de la prima notă, m-a facut să spun: „Ăsta e momentul pe care îl aștept la X Factor!”. O să-l vedeți și o să-l mai auziți.”

Pentru Delia zilele de filmare au însemnat emoție, dans cu Horia Brenciu și multe flori. Asta pentru că jurata de la X Factor a fost de-a dreptul copleșită de flori din partea concurenților, care i-au mărturisit, în repetate rânduri, cât de mult o admiră. „Cred că în acest an la X Factor au venit și mai mulți concurenți talentati. Pe zi ce trecea nu îmi venea să cred ce număr mare de oameni a venit și cât de entuziasmați și plini de viață s-au prezentat. Volumul de muncă la audiții a fost mare, dar a fost foarte plăcut. Orele treceau fără să îmi dau seama. Îmi place că au fost concurenți variați. Noi, ca juriu, nu am avut cum să ne plictisim. Au venit concurenți care au cântat de la pop, rock, la muzică populară. Diversitatea mă bucură”, spune încântată jurata.

Și dacă Delia a primit flori, și pentru ceilalți jurați au existat alte cadouri din partea unor concurenți. Așa se face că un grup de doi tineri hip-hopperi a oferit juraților o pizza inventată de ei, un Italian stabilit în Republica Moldova a dus o sacoșă plină cu bomboane, iar un interpret de muzică populară s-a prezentat pe scenă cu o sticlă de pălincă.

Dacă momentele emoționante, asigurate de concurenți care au arătat că au factorul X i-au făcut pe cei trei jurați să aplaude la scenă deschisă, cele pline de umor au smuls hohote de râs întregului public. Dacă o concurentă a compus versuri special pentru Ștefan Bănică, pe care a mărturisit că îl visează foarte des, o alta a vrut neapărat să evolueze pe scenă alături de pisica sa. Cei trei jurați și prezentatorii Răzvan și Dani au fost într-o formă de zile mari și au făcut față cu brio momentelor amuzante declanșate de unii concurenți.

Din această toamnă, X Factor vine cu noutăți și reguli de votare schimbate. Pentru prima oară în istoria show-ului de la noi, românii au șansa să voteze alături de cei trei jurați, Delia, Horia Brenciu și Ștefan Bănică, astfel că X Factor are cel mai mare juriu din România. Mecanismul este simplu: în faza audițiilor, cei care se prezintă în fața celor trei jurați trebuie să primească trei ”DA” pentru a putea trece în etapa următoare a show-ului. În fiecare săptămână, publicul își poate vota favoriții dintre concurenții care au primit trei ”DA”, asfel încât la finalul etapei de audiții cel mai votat de către telespectatori scapă de Bootcamp și ajunge direct în prima gală live. Pe scurt, telespectatorii Antena 1 vor avea rol de jurat: în votul lor stă decizia de a trimite un singur concurent direct în etapa galelor live.