O dată cu un alt val de picaţi sau de ce nu chiar câştigaţi în ale educaţiei şcolare, cu sesiunea de bac a acestui an vine şi un nou val de tineri apţi pentru angajare. Unii aleg calea videochatului, angajare Black Studio, alţii aleg un job de varǎ pentru a se acomoda în câmpul muncii.

Trendurile anului în materie de angajare

Pentru început tinerii aleg un job lejer. Spun ei, au nevoie de relaxare, să nu simtă greul vieţii pentru că au timp de şi mai greu. „Chiar dacă lucrez îmi doresc să am timp pentru mine, pentru prieteni, să ies şi sǎ mă distrez. Şi da, trebuie şi să lucrez pe bani suficienţi cât să îmi ajungă pentru ce îmi doresc eu.” spune Andreea, tânăra absolventă de stagiu liceal şi interesată de a munci, începând cu vara aceastui an.

Cele mai comune alegeri din punct de vedere al tipului de job se referă mai adesea la posturile de barman/ospătar, chelner, animatoare în cluburile de varǎ şi la terase, videochatul sau în lumea hostess, fie că împart pliante pe stradă sau participa la evenimente de orice soi. Asta nu înseamnă că se limitează la atât; contează extrem de mult disponibilitatea fiecărui angajat şi mai apoi gradul de pregătire.

Între cerinţe şi piaţa actuală

Este cert că oricine îşi doreşte mai mult şi mai bine. Este şi cazul tinerilor care tind să creadă că primul lor job nu trebuie să fie o experienţă cu gust amar. Însă lumea se împarte în două, între cerere şi ofertǎ. Pentru că pierd la partea de experienţă, unii aleg să meargă pe ideea unui internship, la modă la marile firme pe piaţă. Cei fără calificare, fără bac şi mai cu seamǎ fără răbdare în a acumula şi experienţa cerută, preferă să meargă pe ideea unui job de varǎ. La videochat nu sună rău, dacă sunt fete dezinhibate. În rândul bărbaţilor muncă în construcţii face cu ochiul, însă se cere şi o rezistenţă fizică pentru asta.

Cererea celor în cauzǎ este clar legată de pretenţii înalte. Într-o oarecare măsură tinerilor viitori angajaţi nici nu le pasă de ceea ce ţine de postul în sine, cât mai degrabǎ valorificǎ totul. Cu alte cuvinte banul primează. În rândul posibililor angajatori pretenţiile sunt şi ele variate şi totuşi ridicate. Un reprezentant al unui studio de videochat spune: „Ne dorim în echipǎ tinere care indiferent pe ce perioadǎ îşi doresc să lucreze să fie ambiţioase şi deschise la minte.”

Alţii cer un minimum de experienţă pentru că training gratuit îl oferă numai o mică parte dintre ei. Se cere răbdare şi mai ales acceptul de a munci mai mult de dragul experienţei pentru că banii nu sunt la început o motivare. Am creat un nou val de angajaţi şi un alt val de tineri care setează trenduri în materie de joburile pe care le aleg. Se pare că suntem pe aceeaşi lungime de undă ca şi mai ieri, cu aceleaşi probleme, pretenţii şi vise.