Catedrala Sfântul Mina din municipiul Alexandria, județul Teleorman, aflată în paragină, înghite an de an miliarde de lei. În 14 ani, biserica a primit 40 de miliarde de lei de la Primărie și de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Și colac peste pupăză, preotul Nicu Chiriță care se ocupă de ridicarea lăcașului de cult, habar nu are câți bani a primit și cheltuit, dar mai vrea încă 80 de miliarde de lei ca să finalizeze Biserica.

Primăria din Alexandria și Secretariatul de Stat pentru Culte finanțează de 14 ani de zile o biserică aflată în ruină. Catedrala înghite an de an, miliarde de lei, dar lucrările stagnează. Fără să se intereseze pe ce se cheltuie banii, cele două instituții finanțează în continuare lucrările. Numai în 2014, biserica a primit fonduri de 5 miliarde de lei de la Primărie și Culte.

Preotul Nicu Chiriță, mâna dreaptă a Episcopului Teleormanului și Alexandriei, Galaction Stângă, justifică ”întârzierea” lucrărilor, prin faptul că primește banii cu întârziere, dar că se lucrează în interiorul bisericii la structura de rezistență și de aceea nu se văd progrese în exterior.

”Oamenii nu văd de afară ce se întâmplă înăuntrul Catedralei, unde se lucrează foarte mult la structura de rezistență”, a spus Preotul Nicu Chiriță pentru exclusivNEWS.ro

Deși habar nu are câți bani a cheltuit efectiv în 14 ani, pentru ridicarea Catedralei Sfântul Mina de pe strada Dunării din municipiul Alexandria, preotul știe că mai are neovie de încă 80 de miliarde de lei vechi ca să termine biserica.

Construirea Catedralei a început în anul 2001. Devizul general al Catedralei este de 85 miliarde lei vechi. Partea de rezistență este finalizată și noi sperăm ca în 2016 să o finalizăm la roșu. Până acum s-au cheltuit în jur de 10-12 miliarde lei vechi pentru construirea lăcașului de cult. În acest moment, din cauza vremii, nu lucrează nimeni la biserică”, a declarat Preotul Nicu Chiriță pentru exclusivNEWS.ro.

Întrebat de ce nu coincid cifrele spuse de el cu banii primiți efectiv de la Primărie și Culte, preotul Nicu Chiriță nu a fost în stare să ofere un răspuns clar, rezumându-se să precizeze că are acte care justifică fiecare leu cheltuit.

Dar cum se face că în 14 ani de când se ocupă de ridicarea lăcașului de cult, spune că a cheltuit doar 10-12 miliarde de lei vechi, și că acum nu mai are fonduri, deși în realitate a primit 40 de miliarde de lei vechi.

Unde sunt oare 28 de miliarde de lei?! Unde au ajuns banii?! Ce fac oare procurorii din Teleorman?! Primăria și Cultele de ce nu verifică pe ce s-au cheltuit banii.

Preotul a spus că în cei 14 ani de când se lucrează la Catedrala Sfântul Mina din Alexandria nu a primit niciodată donații de la enoriași și nicio societate nu a făcut vreo sponsorizare.

Adică, cu alte cuvinte, Catedrala este realizată 100% cu banii alocați de la bugetul de stat de către Primăria Municipiului Alexandria și de către Secretariatul de Stat pentru Culte.

Biserica are o suprafață de 491 de metri pătrați, iar când va fi gata poate adăposti în interior circa 1000 de persoane. Așadar metru pătrat costă până acum 1810 euro. O sumă enormă, de trei ori mai mare decât metrul pătrat al unui apartament construit într-un cartier de lux din București.

calocari bugetare primarie si autorizatie constructie

Preotul Nicu Chiriță a precizat că Biserica va avea un sistem de ventilație modern și un sistem de încălzire prin pardoseală. Dar și o clopotniță monumentală, Casă Parohială Multifuncțională și pentru asistență socială. Dar și un aghiasmar și o capelă mortuară. Toate aceste anexe realizându-se în jurul Catedralei pe terenul de 3500 m pătrați cesionat de Primăria Municipiului Alexandria pentru o perioadă de 49 de ani.

alocari-bugetare-biserica-sf-maina-alexandria

Nicu Chiriță mai este preot paroh și la Biserica Sfinții Apostol Petru și Pavel din municipiul Alexandria.