Pentru prima dată în istorie, România ar putea avea un prim ministru femeie. Și nu orice femeie, o turcoaică măritată cu un sirian. Sevil Shhaideh este propunerea PSD și ALDE pentru funcția de prim-ministru al României.

PSD introduce sultanatul feminin în România. O turcoaică are mari șanse să fie desemnată prim ministru al României. În urma consultărilor de miercuri de la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea a dezvăluit numele premierului propus de PSD și ALDE.

„PSD a câștigat alegerile și conform cutumelor (…) aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcția de prim-ministru în Guvernul României. În același timp, am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui României și, în plan principal, nu secundar, de o lege în vigoare. Pentru mine legea nu reprezintă o chestiune secundară și nu vreau ca vreun mandat pe care l-aș fi putut începe eu să fie prin forțarea unei legi în vigoare. O condamnare nedreaptă și o lege profund neconstituțională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine, deocamdată, dar în același timp nici nu pot să arunc de pe umeri o responsabilitate uriașă dată de un vot popular masiv, o răspundere care e a mea în primul rând. Am venit cu o soluție care sper să fie acceptată, să fie desemnată pentru a putea forma rapid un Guvern în așa fel încât până la 15 ianuarie să adoptăm bugetul, cel mai târziu. Această propunere este (…) Sevil Shhaideh, a fost ministrul Dezvoltării, a lucrat cu mine ani de zile, nu numai în Ministerul Dezvoltării, dar din poziția mea de viceprim-ministru am lucrat împreună la toate dosarele guvernamentale și cunoaște activitatea din toate ministerele. Este un om în care eu am încredere totală, iar prin această propunere din partea mea e și un mesaj puternic pe care îl transmit tuturor cetățenilor României că îmi asum întreaga responsabilitate pentru activitatea guvernamentală și pentru punerea în aplicare a acestui program de guvernare „, a declarat Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni, după consultările cu Iohannis.

Dragnea a recunoscut că Sevil Shhaideh e doar un pion, și că el nu va renunța la responsabilitatea politică pentru această funcție. Dragnea a spus că trebuie ca persoana desemnată să nu vină în această funcție pentru a-și construi un proiect personal.

„Responsabilitatea politică e în primul rând la mine și nu am de gând să o las. Nici primul-ministru, nici miniștrii care vor fi în Guvern nu vor merge acolo să lucreze pentru imagine personală, pentru și prin scandal, nu vor merge acolo ca să dea bine la presă, ci ca să crească România. Din acest motiv va fi o monitorizare și o implicare efectivă atât de la partid, cât și de la Parlament, indiferent ce poziție voi avea eu pentru că oameni au votat PSD într-o proporție foarte mare și un program ALDE într-o proporție mai mică. A trebuit să țin cont de dorința de a face o propunere de prim-ministru care să-mi dea garanția că îndeplinește câteva condiții. Nu merge acolo pentru a-și construi un proiect personal, pentru a face acțiuni pentru presă. Să-mi dea garanția că e un om care muncește, care știe, care are determinare, care are capacitate de muncă și de înțelegere, un om în care eu să am încredere totală și care să-mi dea posibilitatea ca eu să-mi asum în continuare răspunderea pe acțiunile guvernamentale care să urmeze în detaliu programul nostru de guvernare”, a precizat Dragnea.

Cât privește componența Guvernului, Dragnea a precizat că totul este ”aranjat” și că noul cabinet nu va fi unul „de vedete” și că „va avea un drum foarte bine stabilit”.

Nu am făcut un concurs de vedete, nu va fi un Guvern de vedete, va fi un Guvern de oameni care merg la treabă să muncească pentru români. (…) Guvernul va avea un drum foarte bine stabilit. Nu trebuie să inventeze lucruri, nu trebuie să-și imagineze acum programe de guvernare, nu trebuie să găsească soluții în câteva zile. Este un program foarte bine articulat pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire„, a mai spus Președintele PSD.

După finalizarea consultărilor cu partidele politice, Președintele României, Klaus Iohannis va decide dacă o desemnează premier pe Sevil Shhaideh.

CINE E SEVIL Shhaideh?!

Sevil Shhaideh, căsătorită cu un sirian, a lucrat 20 de ani la Consiliul Judeţean Constanţa. În 2012, a fost numită secretar de stat, apoi ministru al Dezvoltării, în locul lui Dragnea.

Sevil Shaidehh este cunoscută drept mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, fiind fina lui Liviu Dragnea, acesta fiindu-i martor la căsătorie, un fel de naș în tradiția musulmană.

Sevil Shhaideh a fost  director al Direcţiei Proiecte din Consiliul Judeţean Constanţa,  devenit secretar de stat imediat după ce, în 2012, Liviu Dragnea a fost numit ministru la Dezvoltare.

În perioada 2007-2012, Sevil Shhaideh a fost director general la Direcţia Generală de Proiecte in CJ Constanţa si coordonator al UNCJR. Între 1993 si 2007 a fost Director Sisteme Informatice la CJ Constanta.

Sevil Shhadeh are 50 de ani şi a absolvit Facultatea de Ştiințe Economice din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Este fina lui Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, dar și a lui Liviu Dragnea.