Senatorii şi deputaţii au fost convocaţi degeaba în sesiune parlamentară extraordinară ca să voteze cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis privind codul fiscal. Pentru că nu s-au pus de acord în privinţa reducerii TVA, politicienii au anulat sesiunea extraordinară.

Debandadă totală în Parlamentul României. Chemaţi în plină vacanţă parlamentară ca să revoteze codul fiscal după ce Preşedintele României a refuzat să-l promulge, parlamentarii au aflat că şi-au întrerupt de pomană concediile.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că sesiunea parlamentară extraordinară referitoare la Codul fiscal se anulează. Şi asta pentru că membrii Comisiei de buget nu au reuşit să elaboreze un raport.

Plenul Senatului a decis luni, cu 94 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi o abţinere, respingerea ordinii de zi, pe care se afla cererea de reexaminare a Codului Fiscal, formalizând astfel decizia politică de a amâna dezbaterile pentru sesiunea parlamentară ordinară.

Am constatat că există un consens politic declarat public între partidele parlamentare pentru ca discuţiile pe marginea Codului fiscal, consultările cu experţii, cu specialiştii să continue. Având în vedere importanţa Codului fiscal şi impactul acestuia asupra economiei pe termen mediu şi lung şi în lipsa raportului comisiei sesizate pe fond, nu putem să facem discuţia şi dezbaterea sesizării de reexaminare transmisă de preşedinte”, a explicat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în plen.

Decizia Senatului vine la scurt timp după ce preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a anunţat, la finalul şedinţei Coaliţiei, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul Fiscal şi doreşte o reuniune a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică. Şi şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, programată pentru luni, ora 13.30, a fost anulată.

Liviu Dragnea a declarat, luni, că a avut o discuţie cu Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL, şi a convenit ca întâlnirea între liderii partidelor parlamentare pe tema Codului Fiscal să aibă loc joi, la ora 10.00, adăugând că prima reacţie a liderului PNL i s-a părut corectă.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că a răspuns favorabil solicitării liderului PSD Liviu Dragnea pentru întâlnirea politică de joi pe Codul fiscal pentru că se suprapune pe dorinţa PNL, arătând că, în opinia sa, acest cod nu trebuie să aibă o etichetă: Victor Ponta, PSD, PNL.

„Nu a fost nimic senzaţional, este un demers firesc (întâlnirea de joi între liderii partidelor pe Codul fiscal – n.r.), lăsând bucătăria PSD deoparte, ideea de dezbatere şi de acord politic a fost avansată de PNL încă de acum o lună (…). Astăzi, la Senat, s-a întâmplat un lucru nu foarte sănătos, în vreo trei comisii, în care majoritatea este a PSD, se uitase acest acord tehnic stabilit de toate partidele politice săptămâna trecută şi mă bucur că raţiunea a învins şi amânat această dezbatere, probabil că deznodământul din plenul Senatului ar fi fost acela de a respinge cererea de reexaminare şi, practic, o nesocotire a acordului tehnic, drept pentru care găsesc oportun acel demers făcut de PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea şi eu cu Vasile Blaga vom participa joi la consultările politice şi sunt destul de optimistă că vom agrea o formă a Codului fiscal care să genereze stabilitate„, a spus Gorghiu, la Digi 24.

Parlamentul a fost convocat, în perioada 24-26 august, în sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea cererii de reexaminare a Codului Fiscal, formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Drept urmare, cererea Preşedintelui va fi reexaminată în şedinţă ordinară începând din 2 septembrie 2015.