Judecătorul Sergio Mattarella a fost ales sâmbătă, preşedintele Italiei, de către Parlamentul de la Roma. Sergio Mattarella a fost ales, sâmbătă, preşedinte al Italiei, cu 665 de voturi, cu mult peste cele 505 voturi necesare.

Fiul unui lider istoric al DC, care a crescut între un prestigios liceu catolic din Roma, Sergio Mattarella este un sicilian rezervat, moştenitor al democraţiei creştine şi un bărbat cu principii, care a avut deseori ciocniri cu Silvio Berlusconi.

Sergio Mattarella a mai deținut și funcția de Ministru al Educației  în Guvernul lui Giulio Andreotti, în anul 1990, când a demisionat pentru a protesta faţă de adoptarea unei legi care îi confirma lui Silvio Berlusconi, care nu intrase încă în politică, monopolul aproape absolut asupra posturilor de televiziune private din Italia.

Redevenit simplu deputat, el a fost desemnat să redacteze o nouă lege electorală, menită să asigure Italiei o stabilitate politică mai mare.

Legea “Mattarellum”, care îmbină scrutinul majoritar cu cel proporţional, nu a fost însă considerată mulţumitoare pentru că a fost înlocuită după zece ani cu o nouă lege, care face ea însăşi obiectul unor importante reforme în prezent.

Văduv de aproximativ un an, Mattarella are trei copii şi şase nepoţi. În ultima vreme, el a locuit într-un apartament de serviciu modest situat la doi paşi de Quirinale, palatul prezidenţial, unde urmează să se instaleze în următoarele zile.

Mattarella, în vârstă de 73 ani, care a rămas timp două zile închis în modestul său apartament situat la doi paşi de palatul prezidenţial, a fost văzut urcând într-un Fiat Panda gri.

Noul preşedinte va putea depune jurământul chiar de la începutul săptămânii viitoare, potrivit presei italiene.

Preşedintele Italiei are în general atribuţii onorifice, dar el joacă un important rol de arbitru în caz de criză politică, ceea ce s-a întâmplat de multe ori în ultimii ani. Predecesorul său, Giorgio Napolitano, care va împlini 90 de ani în 2015, a demisionat la începutul lui ianuarie, înainte de încheierea celui de-al doilea mandat, din cauza vârstei înaintate.