Şerban Brădişteanu a fost condamnat luni, de Înalta Curte la un an de închisoare cu suspendare, pentru că în 2012, l-ar fi tratat prea mult pe Adrian Năstase, după ce premierul a încercat să se sinucidă.

Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din București, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pe motiv că l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase.

Doi dintre cei cinci judecători ai completului de judecată de la Înalta Curte au fost pentru achitarea medicului, însă, trei dintre ei, în frunte cu președintele completului, Ionuț Matei, au decis ca acesta să fie condamnat la închisoare.

În 4 martie 2014, Șerban Brădișteanu fusese achitat în acest dosar, însă DNA a făcut recurs, iar azi, completul de cinci judecători a dat sentința definitivă.

Medicul a este acuzat că a încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.

”În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian. În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, scriu procurorii DNA în referat.

Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

iar pe 6 ianuarie 2014, Adrian Năstase a fost din nou încarcerat, după ce a fost condamnat, în dosarul „Zambaccian”, la patru ani de închisoare cu executare. Dar a fost eliberat condiționat pe 21 august 2014.