Proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, iniţiat de UDMR, a fost respins miercuri, de Senatul României. Proiectul legislativ fusese adoptat tacit în 25 martie 2020, de către Camera Deputaţilor.

În procedură de urgenţă, aşa cum a solicitat şi Preşedintele Noua Românie, Sebastian Popescu, Senatul României a respins proiectul de lege care prevedea acordarea autonomiei Ţinutului Secuiesc şic rearea unui stat în interiorul statului român.

„Salut decizia Senatului României de a respinge în procedură de urgenţă, acest proiect de lege care încalcă Constituţia României. Nu poţi să te joci cu focul şi nu poţi să adopţi un astfel de proiect anti-românesc. Cer parlamentarilor să fie responsabili şi să nu mai dea dovadă de superficialitate când este vorba de astfel de proiecte de lege, nu le poţi neglija pentru ca ele să fie adoptate tacit. România este un stat naţional, suveran şi indivizibil”, a declarat Preşedintele Noua Românie.

Din cei 139 de senatori prezenţi, 126 au votat pentru respingerea proiectului de lege iniţiat de UDMR.

Potrivit proiectului de lege, Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

De asemenea inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.

Totodată, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

Dacă vrei ca România să rămână stat suveran şi indivizibil şi astfel de legi să nu fie adoptate niciodată în Parlament, vino alături de Noua Românie. Înscrie-te şi vino să lupţi alături de echipa Noua Românie, singurul partid care nu primeşte traseişti politici.

Poţi să te înscrii în Partidul Noua Românie, completând aici formularul online.

Pe site-ul oficial al Noua Românie puteți citi Statul și Programul Politic, www.partidulnouaromanie.ro.

Urmărește pe facebook activitatea Noua Românie.