Legea privind votul prin corespondență a fost adoptată luni, de Senatul României în calitate de primă cameră sesizată. Proiectul de lege urmează să primească votul final în Camera Deputaților. Dacă legea este adoptată de Parlament și promulgată de Președintele României, românii vor putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

Cu 117 voturi pentru și 10 voturi împotrivă, plenul Senatului României a adoptat luni, legea privind votul prin corespondență.

Alegătorii din afara granițelor își pot exprima votul în alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare înscriindu-se în Registrul Electoral cu opțiunea ‘vot prin corespondență’.

Ca să poată vota prin corespondență, alegătorul trebuie să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poștă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință. La aceasta se anexează o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate.

Alegătorul poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispoziție online de către Autoritatea Electorală Permanentă, la care anexează o fotografie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate.

Biroul electoral pentru votul prin corespondență asigură, în ziua votării, după închiderea urnelor (după ora 21,00), desigilarea plicurilor, numărarea voturilor și consemnarea rezultatelor votului în procesele verbale.

Dacă în textul inițial al propunerii legislative Guvernul și Ministerul de Externe asigurau sediile și dotarea birourilor electorale pentru votul prin corespondență, comisia a decis ca această atribuție să revină exclusiv Executivului.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților cu rol decizional în acest caz.