Parlamentarii români și-au votat marți, pensii de lux, ca să aibă o bătrânețe lipsită de griji. Astfel, în funcție de numărul de mandate, vor primi lunar între 1500 și 4600 lei.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a votat marți, cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă și 2 abțineri, proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale senatorilor și deputaților.

În timp ce PSD, UDMR, PC și minoritățile naționale au votat proiectul, cei de la PNL s-au opus. Însă și ei vor beneficia de pe urma acestei legi.

”În perioada activităţii parlamentare, deputaţii şi senatorii au un venit brut de circa 5.000 de lei. E cu mult surclasată de alte salarii bugetare. Parlamentarii nu au voie să aibă activităţi comerciale de niciun fel”, a spus Bogdan Niculescu Duvăz.

În timp ce senatoarea PC, Cristiana Anghel a spus că: Parlamentul are o cotă scăzută de credibilitate din cauza celor care au candidat pe listele USL şi acum se pupă cu PDL. Cei care sunt atât de populişti şi spun ”vai, ne pasă de cei de acasă”, oare aşa e? Ce afaceri aveţi, domnilor? Chiar veţi trăi din pensia asta amărâtă pe care o votaţi azi? Ne gândim că acest Parlament are o cotă scăzută de credibilitate, da. Dar e din cauza presei, care niciodată nu a prezentat sursele de finanţare. Această pensie este o recompensă a meritelor parlamentarilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor şi a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-şi semnăturile.

”Încă nu-mi vine să cred că în Parlamentul României dezbatem un astfel de proiect de lege. CÂnd aţi candidat, nu le-aţi spus cetăţenilor că aveţi în plan majorarea pensiilor parlamentarilor. Preşedintele Klaus Iohannis a spus că este nevoie de un Parlament puternic. Dar poate fi puternic un Parlament care nu mai are încrederea cetăţenilor? Votând astfel de legi, veţi duce Parlamentul la cote de încredere atât de joase. Nu mai are legitimitate, autoritate. Poate fi un Parlament puternic acela care votează pe bandă rulantă ordonanţe de urgenţă, acela compus dintr-o majoritate care, la adăpostul votului secret, împiedică solicitările justiţiei? Peste 90% dintre pensionari beneiciază de o pensie pe baza principiului contributivităţii. De ce să statuăm un regim privilegiat pentru parlamentari, tocmai noi, aceia care suntem chemaţi să facem legi nu pentru noi, să ne rezolvăm probleme personale? Nu sunt un populist. În România, demnitarii şi funcţionarii publici sunt cei mai prost plătiţi din Europa, acesta este adevărul şi afectează instituţiile publice. Dar problema nu o rezolvaţi aşa, cu un proiect făcut pe ascuns, fără o dezbatere publică. Noi, parlamentarii, trebuie să fim oamenii cu cele mai adânci calităţi, sensibilitate. Dacă votaţi această lege, veţi da o probă de lispă de sensibilitate”, a spus Ludovic Orban, deputat PNL.

După ce legea va fi promulgată de Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o pensie specială de 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.