Şeful Fiscului, Ionuţ Mişa, demis de Primul Ministru Viorica Dăncilă

Primul Ministru al României, Viorica Dăncilă, l-a demis joi, pe Ionuţ Mişa, din funcţia de Preşedinte al ANAF, la solicitarea Ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice a anunţat, joi, că i-a cerut premierului revocarea din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a lui Ionuţ Mişa.

Am solicitat doamnei premier revocarea din funcţia de preşedinte al ANAF a domnului Ionuţ Mişa. Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, în special în zona economică, iar ANAF, ca principală poate instituţie publică din România, trebuie să îşi schimbe radical compartamentul în economie. În primul rând, schimbarea mentalităţii – trebuie să demostreze că are un tratament echitabil şi onest faţă de contribuabili, fie persoană fizică, fie persoană juridică. Sunt câteva elemente esenţiale pe care ANAF-ul trebuie să le îndeplinească în 2019. Vorbim de o reformă a întregii administrări fiscale. Vorbim de informatizarea sistemului din cadrul ANAF-ului – o lacună de foarte mulţi ani de zile şi o soluţie care se încercă de mulţi ani de zile. Ne propunem ca în 2019 să fie anul în care aceste lucruri să se întâmple. O simplificare a modului în care ANAF relaţionează în piaţă în relaţia cu contribuabilul. O colectare mai bună, în special în zona de TVA, şi nu numai în astfel de zone, ci şi în altele, sunt sume importante care pot fi aduse la bugetul de stat, printr-un mod mai eficient de lucru al ANAF-ului. (…) Este foarte important ca modul în care se alocă resursele la nivelul ANAF-ului şi pentru ce anume se alocă să producă un randament cât mai ridicat. Am înaintat, de asemenea, doamnei prim-ministru propunerea de numire în funcţia de preşedinte al ANAF, iar doamna prim-ministru va analiza şi va decice în consecinţă. Sperăm să fie o decizie luată cât mai rapid şi publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Eugen Teodorovici, joi, în cadrul unei declaraţii de presă.

Ionuţ Mişa ocupa funcţia de preşedinte al ANAF din data de 28 martie 2018. Anterior, până la 15 ianuarie 2018, acesta a fost Ministru al Finanţelor, funcţie pe care a preluat-o la finele lunii iunie 2017.

Absolvent al Universităţii Ovidius Constanţa – Facultatea de Ştiinţe Economice, Mişa şi-a început activitatea ca economist la firma Agroservice Constanţa, în 1998, iar, între 1999 şi 2001, a lucrat la Primăria Constanţa şi în a doua jumătate a anului 2001 la Autoritatea pentru Privatizarea Activelor Statului (APAPS)–Sucursala Regionala SEConstanţa. Din decembrie 2001, acesta a început să lucreze în cadrul Fiscului din Constanţa, avansând până la funcţia de şef al acestei administraţii, între aprilie 2009 şi februarie 2013.

Prima funcţie în cadrul ANAF la nivel naţional a ocupat-o în februarie 2013, de director general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, până la mijlocul lunii ianuarie 2017. De la începutul anului 2017, Mişa a fost numit secretar de stat responsabil de coordonarea următoarelor direcţii şi compartimente: Comisia Fiscală Centrală; Direcţia Generală Legislaţie Cod Fiscal şi Reglementări Vamale; Direcţia Generală Legislaţie Cod de Procedură Fiscală, Reglementări Nefiscale şi Contabile.

El a ocupat această funcţie până a fost numit ministru al Finanţelor, la 30 iunie 2017. Teodorovici nu a anunţat dacă Mişa va rămâne în cadrul Ministerului Finanţelor şi va prelua altă funcţie.