Șefa DSP Suceava a fost dată afară la doar câteva zile după ce a dezvăluit în presă, faptul că la Suceava s-au făcut raportări false în privinţa cazurilor de coronavirus.

Medicul Manuela Trifan a dezvăluit că la Suceava s-au înregistrat atât de multe cazuri de Covid-19 pentru că raporta numărul de teste efectuate drept număr de îmbolnăviri.

Marți, medicul a primit de la conducerea Ministerului Sănătății decizia de încetare a mandatului interimar pe care îl avea la DSP Suceava, scrie Obiectiv de Suceava.

”Am primit o hârtie din care reiese că de mâine trebuie să mă întorc la Iași. Aștept și ordinul de ministru și mă voi conforma cu mare bucurie”, a declarat medicul Manuela Trifan pentru Obiectiv de Suceava.

Întrebată dacă este posibil ca în realitate să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv și nu numărul de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, șefa DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, a răspuns că este foarte posibil, scrie Monitorul de Suceava.

„Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat dr. Trifan.

Şefa DSP încearcă să justifice „eroarea” invocând faptul că la începutul pandemiei, funcționarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, fiecare după propria metodă și pricepere, calificarea celor mai mulți dintre ei nefiind informatica.

Este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare.

Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive. Același lucru ar putea să fie valabil și la raportarea cazurilor noi.