Laura Codruţa Kovesi a încasat o înfrângere usturătoare la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a decis să suspende ordinul dat de Şefa DNA prin care procuroarea Mihaela Iorga Morar era dată afară din Direcţia Naţională Anticorupţie. Urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Mihaela Iorga revine la DNA ca procuror.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, suspendarea, până la soluţionarea procesului, a ordinului emis de Laura Codruţa Kovesi de a o revoca din DNA pe procurorul Mihaiela Iorga Moraru, măsura nefiind definitivă. Drept urmare, procurorul Iorga se paote întoarce de joi, la DNA.

„Suspendă executarea Ordinului nr. 301/05.07.2017 emis de procuroru-şef al DNA până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anularea ordinului. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. 

Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei whatsapp.

Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de conducerea DNA, în urmă plângerii procurorilor Iorga Morar şi Doru Ţuluş, şi el revocat din DNA.

Decizia CAB este executorie. Instanţa a decis şi sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea art.87, alin.8 din Legea nr.304/2004, care prevede:”Procurorii numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare”.

Minuta Curţii de Apel Bucureşti: Soluţia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a păratului Procurorul-şef al DNA, că neîntemeiată. Admite în parte cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art.87, alin.8 din Legea nr.304/2004. Respinge că inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate art.87, alin.9 din Legea nr.304/2004. În baza art.14 din Legea nr.554/2004, suspendă executarea Ordinului nr.301/05.07.2017 emis de Procurorul Şef al DNA până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anularea ordinului. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare, în rest. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti-secţia a VIII-a sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, în condiţiile art.396, alin.2 NCPC, azi 27.09.2017.