Șefa DNA atacă Guvernul României după ce marți seară au fost adoptate două ordonanțe de urgență, una privind grațierea iar alta privind modificarea codului penal. Kovesi acuză Guvernul că nu ține cont de părerea procurorilor atunci când îi consultă.

DNA se opune ordonanțelor de urgență emise de Guvern. Laura Codruţa Kovesi a convocat miercuri Colegiul de conducere al DNA, pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a modificărilor aduse Codurilor penale, prin ordonanţele adoptate de Guvern.

„În cursul zilei de astăzi, am convocat Colegiul de conducere al DNA, unde vor participa toţi procurorii cu funcţii de conducere din cadrul structurii centrale, dar am consultat şi structura teritorială, tocmai pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a acestor modificări şi efectele directe pe care le vor avea asupra fiecărui dosar. În mare, vă pot spune că, în acest moment, avem în investigare 2.151 de dosare care au ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. În ultimii trei ani, au fost trimise în judecată peste 1.170 de persoane fizice şi peste 30 de persoane juridice pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi, extrem de relevant, este că în aceste dosare în care s-au făcut trimiterile în judecată prejudiciile stabilite se ridică la suma de peste un miliard de euro. Riscul de a fi afectate toate aceste dosare se va resimţi în momentul în care dispoziţiile din această ordonanţă vor intra în vigoare„, a declarat Kovesi.

Procurorul-șef al DNA a declarat la Europa Fm că următoarele 10 zile sunt critice şi a averizat asupra consecinţelor, dacă ordonanţa intră în vigoare.

”Efectele vor fi majore în ceea ce privește activitatea DNA. O să analizăm toate oportunitățile legale pe care le putem folosi. Ni se cer puncte de vedere de care nu se ține cont”, a spus procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

La circa o oră după ce Guvernul a adoptatat ordonanţa de urgenţă care modifică Codul penal şi Codul de procedură penală, mii de oameni au ieșit în stradă în Capitală și în marile orașe ale țării.