Sebastian Ghiță, patronul televiziunii România TV, este acuzat de DNA de sprijinire a unui grup infracțional organizat, în dosarul penal al cumnatului premierului Ponta, Iulian Herțanu. Deputatul a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Deputatul Sebastian Ghiță, bun prieten al lui Victor Ponta, este cercetat penal de DNA Ploiești pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, în dosarul cumnatului premierului, acuzat că a deturnat fonduri europene.

După ce a fost adus cu mandat la audieri la DNA Ploiești, procurorii au emis controlul judiciar pentru 60 de zile pe numele lui Sebastian Ghiță.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a)să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat;
b)să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei;
c)să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e)să nu se apropie de anumite persoane nominalizate şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Inculpatului GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Aceeași măsură a fost luată de procurorii DNA Ploiești și în cazul lui Mircea Cosma, președinte al Consiliului Județean Prahova și fiul pentru acestuia, deputatul PSD, Vlad Cosma.

O firmă a lui Iulian Herţanu, împreună cu mai multe societăţi, între care Euroconstruct Trading, ar fi obţinut ilegal un proiect european privind extinderea reţelei de canalizare în Comarnic, din care şi-ar fi însuşit sume mari de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor, susţin surse judiciare.

Anchetatorii suspectează că în dosarul în care au loc percheziţii la mai multe firme, între care şi cea a surorii şi cumnatului lui Victor Ponta, s-ar fi deturnat aproximativ 54% din fondurile dintr-un proiect european, prejudiciul fiind estimat la 7,8 milioane de lei, spun surse judiciare.

Una dintre firmele la care se fac percheziţii este SC Exfin SRL, fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.

Tot marți, Mircea Cosma, președinte al Consiliului Județean Prahova și fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD, acuzați de sprijinirea unui grup infracțional organizat, au fost și ei sub control judiciar pentru 60 de zile.

Iulian Herțanu, acuzat de procurori de deturnare de fonduri europene, a fost reținut pentru 24 de ore de DNA Ploiești.