Înalta Curte de Casație și Justiție a emis joi, un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță. Decizia instanței nu este definitivă, însă este executorie. Polițiștii au mers la locuința fostului deputat pentru a-l căuta în vederea executării mandatului de arestare.

La solicitarea DNA, judecătorii au decis înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu măsura arestării preventive.

Solicitarea procurorilor vine după ce fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Poliție și Parchete.

„Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea-credință. El și-a premeditat fuga. Există date și indicii că a fugit și s-a ascuns pentru a se sustrage de la judecată. Deși era supravegheat de trupe speciale, el a reușit să se ascundă. Dispariția sa a fost premeditată, lucru indicat prin desele înregistrări difuzate de România TV, post controlat de Sebastian Ghiță, în care acesta încearcă să arunce vina pe alte persoane. Vă rugăm să emiteți un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, pentru ca acesta să poată fi dat în urmărire„, a spus procurorul în timpul ședinței de judecată.

Avocatul lui Ghiță a recunoscut că fostul deputat a încălcat condițiile controlului judiciar, însă a spus că nu există date că acesta a părăsit teritoriul țării.

Pe 27 decembrie 2016, magistrații de la ÎCCJ au respins o primă cerere a DNA de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiță, însă au menținut interdicția ca acesta să părăsească teritoriul României.

Sebastian Ghiță a fost ultima dată la IJP Prahova în ziua de 19 decembrie 2016 pentru a semna în cadrul controlului judiciar pe cauțiune. Ulterior, el a fost citat să se prezinte, la data de 21 decembrie, la DNA Ploiești în dosarul Ponta-Blair, însă nu a venit, la sediul Parchetului ajungând doar avocații săi.

Fostul deputat a fost căutat la domiciliul său și la mai multe adrese despre care se cunoștea că le frecventa, fără a fi însă găsit.

Sebastian Ghiță a fost dat în consemn la punctele de frontieră, fiind căutat pe teritoriul întregii țări.