Se strânge lațul | Traian Băsescu, cercetat penal pentru spălare de bani

Se strânge lațul | Traian Băsescu, cercetat penal pentru spălare de bani
loading...

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu este la un pas de a intra la pușcărie pentru spălare de bani. Parchetul General a început urmărirea penală a lui Băsescu pentru achiziţionarea unui teren din zona Băneasa.

La 12 ani de când Mugur Ciuvică a depus la parchet plângere pe numele lui Băsescu privind spălarea de bani, Parchetul General anunță că a început urmărirea penală abia acum.

O plângere în acest sens a fost făcută la Parchet și în 2012, pe vremea când Parchetul General era condus de Codruta Kovesi, însă dosarul a fost închis.

Dosarul a fost redeschis în 2015 de fostul procuror general Tiberiu Niţu, după încheierea mandatului la Cotroceni al lui Traian Băsescu.

În 2012, Grupul de Investigaţii Politice(GIP), al lui Mugur Ciuvică, a făcut o plângere la la Parchet pe numele lui Traian Băsescu, reclamând spălarea de bani. Potrivit GIP, în august 2000, Traian Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa, de 3.700de metri pătraţi, cu 1,48 miliarde de lei vechi.

În aceeaşi perioadă, Costel Căşuneanu a achiziţionat, de la acelaşi proprietar, un teren tot de 3.700 de mp, situat tot în Băneasa, pentru care a achitat însă 4,9 miliarde de lei vechi. Peste doi ani, Traian Băsescu i-a vândut terenul cumnatei lui Costel Căşuneanu, Gabriela Blaj, primind în schimb, 361.540 de dolari, adică aproximativ 12 miliarde de lei. În acest fel, fostul preşedintele  a încercat să justifice, la acea vreme, achiziţionarea vilei din Otopeni, pe care ulterior i-a donat-o fiicei sale, Ioana. Băsescu a cumpărat casa din Otopeni la o săptămână de la tranzacţia cu Căşuneanu, cu 280.000 de dolari, însă nu a plătit-o cu banii primiţi de la omul de afaceri.

La doi ani după ce a cumpărat terenul de la Traian Băsescu, mai exact în 2006, Gabriela Blaj i-a vândut cei 3.700 de metri pătraţi lui Costel Căşuneanu, pentru 361.540 de dolari, adică aceeaşi sumă pe care o primise de la şeful statului. Peste un alt an, Căşuneanu a unit cele două parcele, pe care le-a vândut apoi unui dezvoltator imobiliar contra a 8 milioane de euro.

Traian Băsescu a anunțat pe facebook că e urmărit penal pentru spălare de bani: Printr-o adresă a PICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcută de domnul Ciuvică. Pentru corectă informare aduc la cunoştinţă că în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în faţa procurorului de caz.

Categorii: ȘTIRI

Autor

Recent NEWS

Puteți contacta redacția site-ului de știri www.recentnews.ro pentru sugestii, ponturi, comentarii, păreri, sau drepturi la replică, la adresa office@recentnews.ro