Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu este la un pas de a intra la pușcărie pentru spălare de bani. Parchetul General a început urmărirea penală a lui Băsescu pentru achiziţionarea unui teren din zona Băneasa.

La 12 ani de când Mugur Ciuvică a depus la parchet plângere pe numele lui Băsescu privind spălarea de bani, Parchetul General anunță că a început urmărirea penală abia acum.

O plângere în acest sens a fost făcută la Parchet și în 2012, pe vremea când Parchetul General era condus de Codruta Kovesi, însă dosarul a fost închis.

Dosarul a fost redeschis în 2015 de fostul procuror general Tiberiu Niţu, după încheierea mandatului la Cotroceni al lui Traian Băsescu.

În 2012, Grupul de Investigaţii Politice(GIP), al lui Mugur Ciuvică, a făcut o plângere la la Parchet pe numele lui Traian Băsescu, reclamând spălarea de bani. Potrivit GIP, în august 2000, Traian Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa, de 3.700de metri pătraţi, cu 1,48 miliarde de lei vechi.

În aceeaşi perioadă, Costel Căşuneanu a achiziţionat, de la acelaşi proprietar, un teren tot de 3.700 de mp, situat tot în Băneasa, pentru care a achitat însă 4,9 miliarde de lei vechi. Peste doi ani, Traian Băsescu i-a vândut terenul cumnatei lui Costel Căşuneanu, Gabriela Blaj, primind în schimb, 361.540 de dolari, adică aproximativ 12 miliarde de lei. În acest fel, fostul preşedintele  a încercat să justifice, la acea vreme, achiziţionarea vilei din Otopeni, pe care ulterior i-a donat-o fiicei sale, Ioana. Băsescu a cumpărat casa din Otopeni la o săptămână de la tranzacţia cu Căşuneanu, cu 280.000 de dolari, însă nu a plătit-o cu banii primiţi de la omul de afaceri.

La doi ani după ce a cumpărat terenul de la Traian Băsescu, mai exact în 2006, Gabriela Blaj i-a vândut cei 3.700 de metri pătraţi lui Costel Căşuneanu, pentru 361.540 de dolari, adică aceeaşi sumă pe care o primise de la şeful statului. Peste un alt an, Căşuneanu a unit cele două parcele, pe care le-a vândut apoi unui dezvoltator imobiliar contra a 8 milioane de euro.

Traian Băsescu a anunțat pe facebook că e urmărit penal pentru spălare de bani: Printr-o adresă a PICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcută de domnul Ciuvică. Pentru corectă informare aduc la cunoştinţă că în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în faţa procurorului de caz.