Parchetul General redeschide dosarul penal al lui Traian Băsescu privind atribuirea ilegală a casei din Mihăileanu, în anul 2003, pe când era primar general al Municipiului București.

Tribunalul București a dat undă verde cererii procurorilor pentru a redeschide dosarul ”Casa din Mihăileanu”.

Procurorii vor ancheta modul în care Traian Băsescu și-a dat singur în perioada în care era primar general la București, o casă în strada Mihăileanu. În condițiile în care el nu mai îndeplinea condițiile legale, întrucât avea o casă pe care a donat-o fiicei sale Ioana Băsescu.

Pe 6 mai 2015, Parchetul General a trimis la Tribunalul București, cererea privind redeschiderea dosarului penal ”Casa din Mihăileanu”, în care Traian Băsescu este cercetat pentru abuz în funcție.

În anul 2003, Băsescu şi soţia sa au devenit proprietari ai unui apartament de 370 de metri pătraţi şi ai unui garaj de 40 de metri pătraţi pe strada Ştefan Mihăileanu, într-o vilă interbelică din Bucureşti.

În acea perioadă, Traian Băsescu era primarul Capitalei, iar imobilul respectiv intra sub incidenţa legilor privind casele naţionalizate şi pe foştii lor proprietari. Practic, primarul Băsescu a locuit cu chirie în apartamentul din Mihăileanu, repartizat de stat ca locuinţă de serviciu.

În 2003, a făcut o cerere către Primăria pe care o conducea, pentru a dobândi dreptul de a cumpăra apartamentul, în baza legii 112/1995 privind drepturile chiriaşilor din casele naţionalizate. Desigur, cerera a fost aprobată întrucât el era Primarul General al Capitalei.

Cu alte cuvinte, Băsescu și-a dat singur casă de la stat deși legal nu avea acest drept, întrucât deținea un imobil în proprietate.

În 2005, Elena Udrea, fostă șefă a Cancelariei Prezidențiale, în calitate de avocat, a mers într-o zi la Parchetul General și rapid a închis dosarul lui Băsescu privind Casa din Mihăileanu.

Dosarul “Casa din Mihăileanu”a fost închis în 2005, la un an după ce Traian Băsescu a devenit preşedintele României. În 12 decembrie 2005, procurorul Lucian Doxan de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu, cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi abuz în serviciu.

“Făptuitorul Traian Băsescu a dobândit proprietatea imobilului respectiv în calitate de persoană fizică şi nu şi l-a atribuit singur. În aceste condiţii, el nu a îndeplinit niciun act în exercitarea atribuţiunilor sale de serviciu şi deci nu avea posibilitatea materială să săvârşească această fapta”, a scris procurorul Lucian Doxan în rezoluția de neîncepere a urmăririi penale a lui Băsescu.

Între timp, dosarul imobilului din strada Mihăileanu nr. 2 a dispărut din arhiva Primăriei Capitalei.