Skip to content

Se pregăteşte arestarea senatoarei Şoşoacă

Diana Şoşoacă are zilele numărate. S-au pus pe senatoarea scandalagioacă. În timp ce colegii din Senat se pregătesc să o suspende o lună din funcţia de senator, autorităţile statului au început să o ancheteze penal pentru sechestrare de persoane. Preşedintele Iohannis, Premeirul Ciucă şi Ministrul de Interne, Lucian Bode, au dat „mesaje” către anchetatori. 

Se strânge laţul în jurul lui Şoşoacă după scandalul cu echipa de jurnalişti italieni de la RAI 1 care veniseră să-i ia un interviu.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție face cercetări într-un dosar pentru lipsire de libertate.  Diana Șoșoacă riscă până la șapte ani de închisoare, dacă va fi găsită vinovată.

În timp ce Ministrul Afacerilor Interne se declară nemulţumit de faptul că soţul lui Şoşoacă a primit doar control judiciar pentru ultraj la adresa unui poliţist venit să aplaneze conflictul, Premeirul Ciucă s-a fpcut ghiocel în faţa italienilor şi şi-a cerut scuze în faţa Ministerului Afacerilor Externe din Italia, iar Iohannis se declară „îngrijorat” şi transmite un mesaj cu subânţeles cum că în România „lipsirea de libertate” se pedepseşte.

„Este un incident absolut regretabil şi trebuie să fim foarte clari: sechestrarea de persoane se sancţionează, conform legii, şi în România” a spus Iohannis.

Nicolae Ciucă s-a făcut umil în faţa italienilor şi la ordin a executat umile scuze: Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului român.

Lucian Bode a spus că și el este nemulțumit că cel care l-a agresat pe un polițist e în libertate: Din punctul meu de vedere, polițiștii au intervenit corect, au respectat procedurile. Au ajuns în mai puțin de 4 minute la față locului, imediat au procedat la aplanarea conflictului, și conform procedurilor legale au invitat persoanele implicate la secția de Poliție. Dincolo de ce ați văzut în prezentarea făcută de IGPR, am fost anunțat în seara zilei de vineri, am știut de incident, ambasadorul Italiei a fost informat de conducerea MAI încă din seară de vineri. Sunt două părți nemulțumite – jurnalista din Italia despre modul în care a fost tratată. Este nemulțumită și partea ailaltă pentru că n-am fi reacționat cum ar fi vrut în legătură cu jurnaliștii. Eu sunt nemulțumit că un polițist care a participat, a fost împins, i s-a pus mâna în gât, iar cel care s-a dedat la astfel de fapte e în libertate. Avem două dosare penale. Eu am încredere în instituții, în colaborarea dintre instituțiile din România și din Italia, care e una la nivel înalt, și am încredere că la finalul anchetei toți vor plăti.

Soțul lui Șoșoacă  a fost pus sub control judiciar după ce un polițist a depus reclamație împotriva sa pentru că ar fi fost lovit.

Lucia Goracci, jurnalista care trebuia să realizeze interviul cu Diana Șoșoacă, a depus plângere penală la Secţia 4 de Poliţie din București împotriva senatoarei.

Surse apropiate anchetei afirmă că la sfârşitul săptămânii Diana Şoşoacă va merge să dea declarații pentru lipsire de libertate şi sechestrare.