Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat duminicăs eară, faptul că de mâine, se plafonează preţul la utilităţi. Drept urmare, companiile nu mai pot majora rpeţul la energie electrică, gaze şi carburanţi. Măsura va fi valabilă pe toată durata stării de urgenţă în România.

Ordonnanţa militară numărul patru din 29 martie 2020, prevede plafonarea preţurilor la utilităţi.

Măsura este menită să blocheze specula şi dorinţa unor companii de profil de a creşte preţurile în perioada stării de urgenţă.

Art.8 – (1) În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Starea de urgenţă este valabilă până în data de 15 aprilie 2020. În funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, Preşedintele României poate prelungi starea de urgenţă cu încă 30 de zile.