Se instaurează dictatura militară în România. Generalul Ciucă, desemnat de Iohannis în funcţia de prim ministru

Generalul Nicolae Ciucă, actualmente Ministru interimar al Apărării, a fost desemnat joi, în funcţia de prim ministru după ce miercui, Dacian Cioloş nu a întrunit în Parlament, voturile necesare pentru a forma noul Guvern al României.

După dictatura sanitară, România se pregăteşte de o dictatură militară. Pentru prima dată în ultimii 32 de ani, un militar este desemnat în funcţia de Prim Ministru al României.

Iohannis i-a dat mandat lui Nicolae Ciucă din partea PNL, să formeze noul Executiv.

„Tocmai am încheiat consultările cu formațiunile parlamentare, consultări pentru găsirea unei soluții guvernamentale. Discuțiile de astăzi au fost considerabil mai bune, după părerea mea, decât ultimele discuții. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală. Acum criza politică trebuie să se încheie! Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă și pe români! Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitalele din România, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă acum avem soluții pentru aceste chestiuni este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluțiile pe care le-am gândit. În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că Partidul Național Liberal a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana domnului Nicolae Ciucă, aici prezent. Analizând întreaga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcția de Prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă. L-am invitat să vină împreună cu mine în fața dumneavoastră și îl rog în continuare să spună câteva cuvinte”, a declarat Klaus Iohannis.

Prim-ministrul desemnat al României, Nicolae Ciucă a spus că va negocia cu toate partidele pentru a avea parte de o susţinere în Parlament.

„Vă mulțumesc, domnule Președinte! Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ceea ce poate un Guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde. În acest sens, vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a spus Nicolae Ciucă.

Preşedintele UDMR nu este însă încântat de faptul că un militar este desemnat prim ministru:  Am luat act de propunerea PNL cu Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă este un militar excepțional (…) poate este singurul militar care a muncit și a lucrat în teatre de război, a condus trupe în teatre de război și respect pentru orice militar din acest punct de vedere. (…) Pe palierul politic e o problemă. (…) Nu este foarte uzual, în ultimii 50-60 de ani, în țările democratice, niciun fost militar în retragere nu a condus guverne. Sigur, putem găsi exemplul Charles de Gaulle sau exemplul Eisenhower, dar erau alte vremuri. Din acest punct de vedere avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și înțelegem dorința de a căuta o soluție rapidă, o soluție pe termen nu foarte lung. (…) Suntem deschiși la dialog.

Dacian Cioloș a declarat, joi, că USR nu susține un guvern minoritar, câtă vreme există posibilitatea de a construi o majoritate în jurul unui program de guvernare şi că USR este gata să discute refacerea coaliției.

Marcel Ciolacu, a declarat că „se dorește o conturare din nou a unui guvern de dreapta”, dar că va purta discuții cu prim-ministrul desemnat şi că nu va discuta cu Cîţu.

George Simion, copreşedinte al AUR, a declarat joi, după consultările de la Cotroceni, că partidul său nu o să susţină varianta Nicolae Ciucă ca premier.