Un comisar european anunță destrămarea Uniunii Europene. Brexit-ul a fisurat iremediabil structura europeană care acum ar urma să se destrame precum un joc de domino. Până în 2019, an în care România ar trebui să preia pentru prima dată Președenția Uniunii Europene, s-ar putea ca UE să fie deja istorie.

Ghinion curat pentru România. Când să-și manifeste autoritatea la nivel european, un comisar anunță apocalipsa. Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat că în „Cartea Albă” privind viitorul Uniunii Europene, prezentată miercuri de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se regăsește și opțiunea desființării blocului comunitar.

Putem continua în general la fel ca până acum, cu pași mărunți, să revenim la competențe mai naționale, să ne limităm la piața unică sau, de ce nu, să desființăm” UE, a spus Moscovici.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut miercuri în plenul Parlamentului European un discurs în care a descris cinci scenarii posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care presupun fiecare niveluri diferite de integrare și merg de la limitarea acestuia la piața unică europeană și până la opțiunea care ar corespunde unei Europe federaliste.

Europa va împlini 60 de ani și știm că are întrebări existențiale”, prin urmare executivul comunitar „a dorit să-și onoreze responsabilitățile și să inițieze dezbaterea”, a explicat el demersul privind examinarea opțiunilor posibile pentru o reformă a Uniunii Europene.

Scenariile sunt: „Continuând pe acelaşi drum”, „Accent exclusiv pe Piaţa Unică”, „Cei care doresc mai mult realizează mai mult”, „Mai puţin, dar mai eficient” respectiv „Mult mai mult, împreună”.

Scenariul 1: Presupune că UE-27 îşi va menţine actualul parcurs, fiind aduse schimbări mici şi line procesului de funcţionare al UE bazate pe documentele Un nou început pentru Europa prezentat de Comisie în 2014 şi al Declaraţiei de la Bratislava, convenită de toate cele 27 de state membre în 2016.

Scenariul 2: Accentul este pus pe ceea ce unii consideră a fi cea mai mare realizare a Uniunii Europene, şi anume Piaţa Unică. Deşi Comisia nu spune direct, din analiza termenilor folosiţi reiese un entuziasm scăzut faţă de acest scenariu marcat de absenţa dorinţei de cooperare dintre statele membre.

Scenariul 3: Europa cu două viteze bazată pe „coaliţii ale doritorilor” în diferite domenii de politici precum apărarea, securitatea internă, impozitarea sau aspectele sociale. Această Uniune nu este însă una exclusivistă ci se menţine posibilitatea statelor membre doritoare şi capabile să avanseze către acele zone de cooperare avansată.

Scenariul 4: O abordare minimalistă a afacerilor europene poate să fie semnul unei complexităţi sporite, aducându-ne aminte aşadar de citatul lui Leonardo da Vinci conform căruia „Simplitatea este sofisticarea extremă”. Înţelegem aşadar prin „mai puţin” că „UE-27 decide să îşi concentreze atenţia şi resursele limitate asupra unui număr restrâns de domenii” şi prin „mai eficient” că „UE-27 poate să acţioneze mult mai rapid şi mai decisiv în domeniile prioritare alese”.

Scenariul 5: Mult mai mult, împreună Acesta este scenariul maximalist în care viitorul anunţă o cooperare aprofundată: „cooperarea între toate statele membre este aprofundată mai mult ca niciodată în toate domeniile.” Uniunea Europeană capătă o adevărată independenţă financiară, bugetul UE fiind „modernizat şi majorat în mod semnificativ, susţinut de resurse proprii”.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a respins cu fermitate acest scenariu. „Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă”.