Elevii Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil” și ai Şcolii Generale nr. 4, ca și copiii care frecventează Grădiniţa nr. 17 C din Brașov vor avea în curând condiții mult mai bune de studiu și de joacă, astfel încât să își poată dezvolta aptitudinile și să dobândească noi abilități. Clădirile celor trei instituții vor fi reabilitate și modernizate printr-un proiect cu un buget de aproape 3 milioane de euro, finanțat din Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Joi, 23 iulie, Sirma Caraman – secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Attila Gyorgy – secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), E.S. Jean-Hubert Lebet – ambasadorul Confederației Elvețiene și George Scripcaru – primarul municipiului Brașov au semnat documentele pentru finanţarea proiectului „Renovarea clădirilor municipale și a școlilor, utilizând tehnologii de construcții inteligente, în Municipiul Brașov”:

Mă bucur că mă aflu astăzi alături de dumneavoastră! Este un eveniment pentru populaţia oraşului Braşov, beneficiar a două proiecte importante în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea discrepanţelor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este organism intermediar pentru Axa de concentrare 4-Îmbunătăţirea mediului înconjurător, în cadrul căreia se finanţează 9 proiecte, beneficiare fiind 4 oraşe mari: Aradul, Suceava, Clujul şi Braşovul. Primul proiect care va fi realizat în Brașov a fost semnat acum câteva săptămâni, pentru  reabilitare termică, și are o valoare de 6,4 aproximativ milioane franci elveţieni, din care finanţarea elveţiană este de 4,4 milioane. Astăzi avem onoarea să  semnăm al doilea proiect important, cu o valoare de aproape 3 milioane de franci elveţieni, din care finanţarea elveţiană este de 2,08 milioane de franci elveţieni. Populaţia Braşovului va fi beneficiara acestor importante proiecte și vreau să mulţumesc echipelor de la ministere, de la ambasadă şi Municipiului Braşov, pentru eforturile făcute ca să ajungem astăzi la  semnarea acestor acorduri. Sunt convinsă că le vom implementa corect şi la timp. Capacitatea administrativă a administraţiei publice locale s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, mai ales datorită experienţei pe care a căpătat-o prin programele cu fonduri europene”, a declarat secretarul de stat Sirma Caraman.

Proiectul are un buget total de 2.980.791 de franci elvețieni (12.650.477 de lei), din care contribuţia elveţiană nerambursabilă este de 2.080.000 de franci elvețieni (8.827.520  de lei), reprezentând 85% din costurile eligibile.

Astfel, timp de 24 de luni, cât durează implementarea proiectului, clădirile în care funcționează Şcoala Generală nr. 4, Grădiniţa nr. 17 C și Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” vor fi reabilitate termic, iar sistemele de alimentare cu energie electrică, termică şi apă vor fi modernizate. De asemenea, sistemul de iluminat interior va fi dotat cu lămpi cu LED.

Investiţiile vizează creșterea eficienței energetice (prin reducerea cu 40% a necesarului de energie pentru încălzirea spațiului), utilizarea unui sistem de iluminat eficient energetic și automatizat (care va conduce la economii de energie de 30%), reducerea emisiilor de CO2, reducerea costurilor de întreţinere a clădirilor, precum și asigurarea şi menţinerea unui climat interior confortabil.

Pe data de 7 decembrie 2009, Parlamentul elveţian a aprobat contribuţia financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioadă de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) şi o perioadă de plată de până la 10 ani (plăți 2009-2019), începând cu data aprobării contribuţiei de către Parlamentul elveţian.

MDRAP are, în cadrul Programului, rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 “Îmbunătăţirea mediului înconjurător”. Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elvețieni. Unitatea Naţională de Coordonare a programului, care asigură, din partea României, managementul contribuţiei elveţiene, este Ministerul Finanţelor Publice.

În cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului, până în luna iulie 2015, partea elveţiană a aprobat finanţarea pentru:

  • 4 oraşe: Arad (2 proiecte: termoficare şi iluminat), Braşov (2 proiecte: termoficare şi reabilitare clădiri), Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat şi reabilitare clădiri) şi Suceava (2 proiecte: iluminat şi vehicule electrice pentru parcul auto al primăriei).
  • Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum şi de securitate);
  • Proiectul „Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România”;
  • Proiectul „Fondul destinat acţiunilor pentru energie sustenabilă”.