Pentru unii ereditare, pentru alții efect al îmbătrânirii, oboselii, stresului, slăbitului sau alimentației dezechilibrate, cearcănele sunt de cele mai multe ori un motiv de frustrare pentru cei care nu pot scăpa de ele, orice ar face. 

Atunci când pungile de sub ochi apăr după o noapte nedormită sau o sesiune prelungită de stat cu ochii în calculator, nu trebuie să va îngrijorați deoarece acestea vor dispărea a două sau a treia zi.

„Daca cearcănele sunt însă prezente zi de zi, este cazul să nu le mai tratați cu resemnare și indiferentă, pentru că din fericire există soluții rapide și sigure pentru estomparea lor pe termen îndelungat.”, declară medicul estetician Vangelis Vasalos, din cadrul clinicii Metamorphosis Center.

De ce apar cearcănele și ce diferență există între acestea și pungile de sub ochi?

Inițial, cearcănele apar după o perioadă de nesomn sau suprasolicitare a ochiilor, dar cu timpul pot deveni permanente. Motivul principal este acela că lichidele nu mai sunt evacuate corect în exteriorul organismului.

„De asemenea, persoanele care nu au grăsime în pomeți sau pomeți bine conturați sunt mult mai predispuse la a avea cearcăne pentru că în cazul lor pielea se lasă pe măsură ce înaintează în vârstă sau slăbesc, având ca efect apariția cercurilor vinete  din jurul ochilor.”, menționează chirurgul estetician Vangelis Vasalos.

Odihna insuficientă și aportul scăzut de lichide favorizează nu doar apariția cearcănelor, ci și a pungilor de sub ochi, care pot fi semnul unor afecțiuni renale, endocrine sau hepatice. De aceea, în funcție de antecedente, este recomandat să mergi la un consult urologic, endocrinologic sau de medicină internă pentru a afla cauza instalării pungilor inestetice.

Cum poți scăpa de cercane și pungile de sub ochi vechi și bine conturate?

Dacă te-ai săturat să aplici zi de zi tone de fond de ten și anticearcăn pentru a estompa sau reduce cercanele și/sau pungile de sub ochi, există și o soluție permanentă: intervențiile de ordin estetic.

De exemplu, zona vânătă din jurul ochilor se poate diminua în intensitate cu ajutorul microabraziunii, un peeling cu substanțe care albesc pielea.

Însă, cea mai rapidă metodă de atenuare a cearcănelor, chiar dacă nu le vindecă definitiv, rămâne injectarea cu acid hailuronic. Acest gen de intervenție trebuie repetat o data la aproximativ 9 luni, deoarece efectul acidului hialuronic dispare după această perioadă. Prețul unei intervenții este de 250 euro pentru 1mm de substanță injectată.

De asemenea, pungile pot fi îndepărtate și prin blefaroplastie, o intervenție chirurgicală prin care se umplu șanțurile prin reașezarea țesuturilor și repoziționarea grăsimii. Acest gen de procedură este recomandată persoanelor care au împlinit vârsta de 35 de ani. Prețul unei intervenții este de aproximativ 1.600 euro.

„Pentru a păstra efectele acestor intervenții cât mai mult timp, trebuie să vă hidratați corect, obligatoriu cu 3 litri de lichide pe zi și din când în când puteți apela la suplimente ce conțin vitamine și antioxidanți ce favorizează microcirculația.”, a conchis esteticianul Vangelis Vasalos.

O altă metodă care ar putea să vă scape de acest complex este injectarea cu grăsime proprie sub anestezie generală sau locală. Pentru acest lucru se efectuează mai întâi recoltarea grăsimii, apoi aceasta este preparată, centrifugată sau decantată pentru a se îndepărta celulele grase de lichidul în exces și în cele din urmă are loc injectarea propriu-zisă. Prețul este de aproximativ 600 euro per ședință, procedura este indicat să se repete la interval de 1-2 ani de la prima injectare.