Ungurii au vrut să confiște simbolul Nadia imediat după ce gimnasta a devenit Zeița de la Montreal, grație celor 7 note de zece primite la Jocurile Olimpice. Ungurii au inventat o poveste prin care spuneau că defapt Nadia nu este româncă ci are origini maghiare și că s-ar numi Anna Kemenes şi e născută în Ungaria.

Ungurii nu au vrut să ne ia doar Transilvania, ci și simbolul perfecțiunii în gimnastică: Nadia.

Invidioși pe succesul răsunător al Nadiei Comăneci la Olimpiada de la Montreal din 1976, ungurii au inventat o poveste prin intermediul căreia au răspândit în toată presa internațională informația falsă potrivită căreia Zeița de la Montreal este unguroaică născută în Ungaria și nu româncă.

Au trecut 40 de ani de la performanța istorică și de neegalat reușită de Nadia Comăneci la Montreal pe când avea doar 14 ani. A luat șapte note de zece și a câștigat 3 medalii de aur, una de argint și una de bronz. Însă alții au vrut să confiște succesul româncei cu invenții demne de filmele SF.

În cartea sa, „România trădată”, scriitorul şi jurnalistul Constantin Mustaţă (decedat în 2013) afirma că personajul care a lansat această poveste a fost un anume Paul Pilisi, maghiar stabilit în Canada, profesor de ştiinţe politice la o universitate din Quebec. Acest Pilisi susţinea că Nadia Comăneci era de fapt unguroaică şi că numele său ar proveni din anagramarea numelui real care, de fapt, ar fi fost Anna Kemenec! Constantin Mustaţă afirma şi că a încercat să-l provoace la o discuţie pe Pilisi pe această temă, însă maghiarul deja nu mai era în viață. În „România trădată”, Mustaţă spune că în vara-toamna 1976 prin Montreal a circulat un fals certificat de naştere care „atesta” originea maghiară a Nadiei Comăneci, „fluturat pe la toate televiziunile şi prin toată media, graţie eforturilor comunităţii ungureşti de acolo, dirijată de un profesor ungur de la Universitatea Laval din Quebec”, scrie gsp.ro.

Imediat după JO 1976, teoria „Nadia unguroaică” s-a răspândit iute. În Spania, unde exista o solidă comunitate maghiară, El Mundo Deportivo se întreba dacă Nadia este româncă şi în acelaşi timp oferea răspunsul : „«Nu e !» Ziarul publica pe 23 octombrie 1976 un amplu material sub tilul „Este regina de la Montreal româncă ?”. Publicaţia spaniolă prelua o ştire difuzată de un corespondent canadian de origine maghiară al unei agenţii elveţiene de presă, ştire pe care o dezvolta ajungând la concluzia că „Nadia Comăneci se numeşte Anna Kemenes şi e născută în Ungaria” și că  părinţii Nadiei ar fi fost ardeleni, adică, automat, maghiari, şi ar fi migrat la un moment dat în zona Moldovei, pe când Nadia era foarte mică şi de aceea ea este „născută în Ungaria”.

Nadia a aflat cu uimire de abia în septembrie 2016 că ungurii au botezat-o Anna Kemenes.

”Nu m-a întrebat nimeni despre aşa ceva până acum! Oricum, nu e nimic adevărat în toată povestea asta. Eu respect pe toată lumea, indiferent de naţionalitate, dar nu am nici o conexiune cu maghiarii. Nu am pe nimeni de origine maghiară in familie. Zero legături !”, a spus Nadia pentru gsp.ro.

Mama sa, Ştefania Comăneci spune clar și răspicat că nu există origini maghiare în familia lor și că totul este o invenție:  Noi suntem români şi creştin-ortodocşi din strămoşi. Ceea ce îmi spuneţi este absurd. Nu ştiu cine a putut inventa aşa ceva. În familie, n-am avut nici o legătură cu ungurii sau cu religia catolică. Părinţii soţului meu se numeau Comăneci Maria şi Comăneci Petre. Apoi, pe părinţii mei îi chema Alexandru şi Ileana Blănaru şi erau din Moldova, din satul Ştefan cel Mare. De acolo au venit la Oneşti. Ai soţului erau de loc de pe Valea Oituzului, din Hârja. Nimeni din neamul nostru n-a venit în Moldova din Transilvania, toţi ai nostri sunt români get-beget din zona Moldovei. Nadia e creştin-ortodoxă, botezată în parohia Sfântul Nicolae din Oneşti, de Bobotează, pe 6 ianuarie 1962.