Elena Udrea a fost protejată de legea penală. Protejata lui Băsescu a scăpat ieftin în Gala Bute. Instanța a condamnat-o defapt la 21 de ani de închisoare, însă fostul ministru al Turismului va executa doar șase ani, întrucât pedepsele se contopesc.

Elena Udrea a fost condamnată marți, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. Udrea a mai primit alți 4 ani pentru a doua infracţiune de luare de mită, 6 ani pentru a treia acuzație de luare de mită si alți 6 ani pentru abuz în serviciu. Însă, pentru că legea penală prevede că pedepsele se contopesc, Udrea va executa pedeapsa cea mai mare, adică șase ani de închisoare.

Instanța a dispus menținerea sechestrului pe bunurile Elenei Udrea până când sentința rămâne definitivă.

Judecătorii ICCJ au mai decis că Elena Udrea trebuie sa achite 8.816.000 lei către Autoritatea pentru Turism, 500.000 lei către stat.

Instanța a stabilit că Elena Udrea trebuie să restituie suma de 600,000 de euro către afaceristul Corin Boian, cel care-i dăduse această sumă drept mită.

Iar către către afaceristul Adrian Gărdean, Udrea trebuie să-i restituie suma de 300,000 de euro.

Rudel Obreja va trebui să achite, în solidar, 737.000 de lei.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Udrea a stat în arest preventiv în perioada 25 februarie – 7 mai 2015, după care a fost plasată în arest la domiciliu până la data de 16 iunie 2015.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB, Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu – fost consilier al lui Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă – administratorul unei firme.

Tudor Breazu şi Rudel Obreja sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani; Gheorghe Nastasia – luare de mită, Ştefan Lungu – complicitate la dare de mită, Ana Maria Topoliceanu – luare de mită, Dragoş Marius Botoroagă – de dare de mită, Ion Ariton – participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.