Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului României să nu voteze legile justiției! Anunțul a fost făcut de Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al instituției.

Departamentul de Stat al SUA, consideră România o anexă a sa şi cere pe un ton imperativ ca Parlamentul României să nu adopte legile justiţiei. Cu alte cuvinte, americanii ne spun ce legi să adoptăm în funcţie de ce le convine lor.

”Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică. Cerem imperios Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Versiunea originală: The United States notes with concern that the Parliament of Romania is considering legislation that could undermine the fight against corruption and weaken judicial independence in Romania. This legislation, which was originally proposed by the Ministry of Justice, threatens the progress Romania has made in recent years to build strong judicial institutions shielded from political interference. We urge the Parliament of Romania to reject proposals that weaken the rule of law and endanger the fight against corruption.

Reacţiile liderilor politici din România nu au întârziat să apară.

De la Bruxelles, Norica Nicolai, europarlamentar ALDE, a anunțat că ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, trebuie să ceară explicații de la Departamentul de Stat pentru acest comunicat, unul fără precedent în istoria relațiilor dintre SUA și România. În plus, Nicolai consideră că procesul legislativ al legilor justiției trebuie să continuie.

”Trebuie să facă ceva. În primul rând, ministrul de Externe trebuie să ceară explicații de la Departamentul de Stat. Ultima frază e o frază ce nu se folosește în limbajul diplomatic. Trebuie să vedem dacă opinia purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat e doar al său sau al Departamentului de Stat. România nu poate da înapoi, s-ar pune într-o situție jenantă cu SUA. Procesul legislativ trebuie să urmeze, România nu e anexa nimănui, România e un stat suveran.”, a spus Norica Nicolai, la Antena 3.

Lia Olguţa Vasilescu cere SUA să indice articolul din lege care ar afecta independenţa justiţiei.

România e un stat suveran, iar Parlamentul legiferează. Ar fi interesant să ne indice ei ce articol slăbește lupta împotriva corupției. Parlamentul e legitm ales și trebuie să legifereze. Dacă e un articol care ar slăbi independența justiției, să îl indice. Altfel, nu poti să spui cerem să fie retrasă. Să nu uităm că acum îl avem președinte pe Klaus Iohannis, iar ambasador al României în SUA e George Maior, e o explicație a ceea ce se întâmplă acum. Dacă e pe bază de proteste, cred că ar trebui să protestăm și noi. Văd că americanii sunt îngrijorați că protestează niște ONG-uri. O să protestăm și noi”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Reacție extrem de dură a deputatului PSD, Liviu Pleșoianu, la Comunicatul Departamentului de Stat al SUA: Dragă Departament de Stat, Pentru că te adresezi Parlamentului României, îți voi răspunde ca parlamentar al României. Înainte de toate, te informez că, în România, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”. Așa scrie într-o carte mică, pe care noi o numim „Constituție”… De asemenea, în aceeași carte mică mai scrie că România este „stat suveran și independent”. Iar eu, ca parlamentar al acestei țări, mă încăpățânez să respect ce scrie în această carte mică. Indiferent cât de mult te-ar deranja pe tine asta… Acum, ca să o luăm pe scurtătură, îți spun direct ce cred despre comunicatul tău. Cred că, redactând acest comunicat de presă, nu poți avea ca punct de plecare decât două premise: convingerea că poporul român este IDIOT sau convingerea că poporul român acceptă ca România să fie al 51-lea stat american. În sine, comunicatul transpiră atât de multă INEPȚIE încât îmi e pur și simplu jenă că cineva a fost în stare să conceapă așa ceva. Fără a aduce măcar o câtime de sfert de argument bazat pe ceva concret, ni se aruncă în țărână niște clișee, în speranța că ne vom repezi precum curcanii, în ogradă, pentru a le culege de pe jos și a ni le îndesa în gușă. …Ei bine, dragă Departament de Stat, „I urge you” să pricepi un lucru: România nu e nici popor de IDIOȚI, nici COLONIA voastră!“, Liviu Pleșoianu, Deputat al Parlamentului României – Stat SUVERAN și INDEPENDENT

Coincidenţă sau nu, comunicatul Departamentului de Stat vine la câteva ore după ce Klaus Iohannis a semnat legea adoptată de Parlament, cu privire la achiziţia de rachete Patriot de la americani, contract în valoare de 4 miliarde de dolari. Aşadar, au tăcut mâlc americanii până ce legea a fost promulgată, şi după ce s-au văzut cu sacii în căruţă, au început să dea ordine Parlamentului României şi să spună ce legi e bine să adopte şi ce legi nu.