Astra Asigurări, cea mai mare companie de asigurări din România a intrat în faliment iar românii sunt buni de plată. 1,8 milioane de clienţi ai companiei de asigurări vor avea de suferit și de așteptat până ce își vor primi banii de la Fondul de Garantare.

Cel mai mare dezastru din asigurări lovește în plin românii care au încheiate polițe de asigurare la Astra Asigurări.

Compania patronată de Adamescu, îşi face loc pe lista lungă a firmelor de asigurări intrate în faliment, majoritatea la începutul anilor 2000.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a anunțat că miercuri a solicitat intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială. Decizia vine pentru că ASTRA Asigurări nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

„Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiară. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţi băneşti, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procesului de redresare. În urma analizei şi pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat închiderea procedurii de redresare financiară, revocarea şi încetarea atribuţiilor KPMG, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra şi constată starea de insolvenţă şi solicită intrarea în procedura de faliment”, a anunțat, luni, președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

Astfel că toți clienții companiei urmează a fi despăgubiți în caz de accidente sau calamități, de către Fondul de Garantare.

Milioanele de asiguraţi, fie persoane fizice, fie persoane juridice, se vor trezi peste noapte că, indiferent de valoarea bunurilor asigurate, nivelul despăgubirilor nu va depăşi 100.000 de euro.

Astra Asigurări, aflată in administrare specială de un an şi jumătate, avea nevoie de 425 milioane de lei pentru redresarea financiară, dar majorarea de capital demarată în acest sens a eşuat în 19 august. Ulterior, acţionarii majoritari ai Astra Asigurări, societate controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, au propus ASF să aducă, în două etape, cei 425 milioane lei până la 30 septembrie 2016, însă în următoarele condiţii: să fie revocată administrarea specială, să fie permisă preluarea AXA Life de către Astra şi să fie revocată decizia luata în luna mai de ASF care a limitat activitatea de subscriere a asiguratorului.

Falimentul companiei controlate de omul de afaceri Dan Adamescu lasă 1.400 de angajaţi fără un loc de muncă şi 1,8 milioane de clienţi în incertitudine privind recuperarea integrală a despăgubirilor. Active în valoare de peste 500 milioane de lei vor fi scoase la vânzare.

Dan Adamescu, proprietarul Astra, cataloghează decizia ASF drept o lovitură la adresa proprietăţii private care în opinia lui a ajuns doar un „moft“.

Sunt distrus. Ce nu a reuşit Ru­şanu (Dan Ruşanu, fost preşedinte al ASF – n.red.) a reuşit acum ASF. Am trimis planul meu la ASF, dar nu am primit niciun răspuns, nu m-au chemat la discuţii. Proprietatea a ajuns un moft în ţara asta. În câteva luni vor termina resursele fondului, se va întâmpla acelaşi lucru ca şi la Bancorex“, a afirmat pentru ZF Dan Adamescu.

Preşedintele ASF spune însă că planul propus de Adamescu pentru salvarea companiei a fost redactat în scop mediatic, iar din punct de vedere legal nu era fezabil.

Negriţoiu a spus că societăţi din cadrul grupului s-au năpustit asupra Astra pentru plata datoriilor, în timp ce debitorii din grup care aveau datorii de 140 mil. lei la asigurător nu s-au gândit să plătească.

Lăcomia acţionarului a stat în calea salvării Astra, pentru că investitori care să pună bani în com­pa­nie au fost. Circa 30 de investitori instituţionali au fost contactaţi de KMPG, administratorul special, iar cu cinci s-au purtat discuţii avansate. Grupul german Ergo, compania poloneză PZU şi grupul portughez Fosun au vrut să cumpere Astra Asigurări, dar s-au lovit de pretenţiile prea mari ale acţionarului.

S-au explorat toate variantele, nici nouă nu ne convine situaţia, ne pare rău ca nu am putut salva Astra, cu toate că eram mai optimist în urmă cu ceva vreme. Opţiunile acţionarului au fost totul sau nimic, a fost prea lacom. Planul propus de acţionar, e mult spus plan, e o pagină si jumătate, a fost discutat în Consiliu şi are cinci probleme: este condiţionat, improvizat, incert şi contradictoriu. Suma de 150 de milioane de lei propusă până la finalul anului era insuficientă, în condiţiile în care doar datoriile pe termen scurt depăşeau 200 mil. lei. Oricum necesarul de capital al companiei era peste un miliard de lei. Dacă ar fi avut intenţii serioase, acţionarul ar fi pus măcar un leu la ultima etapă de majorare“, a declarat Mişu Negriţoiu, preşe­dintele ASF.

La începutul săptămânii acţionarul Astra a anunţat că ar aduce banii necesari în două tranşe şi cu trei condiţii: revocarea administrării speciale, aprobarea preluării AXA şi anularea unei decizii a ASF privind limitarea sub­scrierilor.

Dosarele asiguraţilor Astra vor fi transferate în termen de 30 de zile la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care potrivit oficialilor ASF are resursele necesare să plătească despăgubirile, fără a fi nevoie de o majorare a contribuţiilor plătite de ceilalţi jucători din piaţă.