Președintele României Klaus Iohannis a luat o decizie scandaloasă prin care ia parte la mușamalizarea anchetei în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

După ce a a recunoscut public în conferința de presă din 26 octombrie că serviciile secrete fac legile în România, deși potrivit legii serviciile nu au drept de inițiativă legislativă, Iohannis a secretizat informațiile privind coloanele oficiale.

Potrivit Constituției României: Iniţiativa legislativă aparţine Guvernului, deputaţilor, senatorilor, precum şi unui număr de 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, în condiţiile prevăzute de Constituţie.

Răspunzând unor întrebări ale jurnalistului Mircea Marian de la Evenimentul Zilei/ B1 Tv, Iohannis a precizat că controversata lege a SPP prin care liderii de partide au dreptul la coloane oficiale a fost realizată de inițiatorul legii, SPP.

DIALOGUL KLAUS IOHANNIS-MIRCEA MARIAN:

Jurnalist: Bună seara! Domnule preşedinte, CSAT a avizat ordonanţa de urgenţă prin care preşedinţii de partide pot beneficia de protecţia SPP? Vă întreb pentru că ştiţi mai bine ca mine partidele. De ce este nevoie? Credeţi că este nevoie? De exemplu, de ce doamna Gorghiu are nevoie de protecţia SPP?

Klaus Iohannis: Da, CSAT-ul a avizat acest proiect.

Jurnalist: Şi de ce credeţi că este nevoie de o astfel de măsură?

Klaus Iohannis: Argumentaţia puteţi să o solicitaţi iniţiatorilor, dacă doriţi. Dar mi s-a părut o idee bună.

Jurnalist: Cine este iniţiator, iertaţi-mă?

Klaus Iohannis: SPP.

Miercuri, 21 octombrie, a doua zi după accidentul în care a fost implicat vicepremierul Gabriel Oprea, și în urma căruia și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină, printr-o ordonanţă de urgenţă publicată în Monitorul Oficial, nr. 785, guvernul Ponta modifică legea SPP şi dă dreptul la protecţie şi pentru preşedinţii partidelor parlamentare, adică și pentru preşedintele UNPR Gabriel Oprea, cel care până acum beneficia ilegal de coloană oficială.

Anterior, proiectul a fost avizat în CSAT, unde necesita unanimitate, deci a avut și acordul președintelui Klaus Iohannis.

Conform ordonanței de urgență publicată în Monitorul Oficial, informațiile despre SPP sunt SECRET DE STAT. Este o altă modificare CHEIE făcută la legea de funcționare a SPP:

Deci, în caz de accident la deplasarea unui lider politic cu protecția SPP, informațiile NU pot fi transmise organelor judiciare fiind SECRET DE STAT.

Ordonanța de urgență este semnată de premierul Victor Ponta și de toți șefii serviciilor secrete.

NU este semnată de vicepremierul și ministrul de interne Gabriel Oprea, ci de secretarul de stat Ilie Botoș, fost procuror general al României.

MAI SEMNEAZĂ în ordine: Ion Moraru (secretar general al Guvernului), Mircea Dușa (ministrul apărării naționale),  Eduard Raul Helwig (șeful SRI), Mihai Răzvan Ungureanu (șeful SIE),  Lucian Silviu Pahonțu (șeful SPP),  Marcel Opriș (șeful STS),  Marius Petrescu (șeful ORNISS) și alții, printre care ministrul finanțelor, Orlando Teodorovici.

Marţi, 20 octombrie, un poliţist motociclist din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea a murit după ce a intrat într-o groapă. Nota bene: Gabriel Oprea NU avea dreptul la coloană oficială.

Greu de crezut că șefii serviciilor secrete NU știau de accidentul petrecut cu o seară înainte cu coloana oficială la care NU avea dreptul Gabriel Oprea.

În acest caz avem de-a face cu infracțiunea de favorizare a infractorului.

Potrivit FLUX 24, ideea acestei modificări a legii a aparținut vicepremierului Gabriel Oprea, speriat după primul accident din septembrie când un alt politișt a fost rănit. Atunci Oprea a decis să aibă OFICIAL drept la girofar, dar și secretizarea informațiilor.