Compania germană Volkswagen se află în mijlocul unui scandal uriaș după ce s-a descoperit că a falsificat softul care preciza emisia de noxe. Pornit în SUA, vineri, scandalul a devenit unul mondial, întrucât 11 milioane de mașini ar fi fost dotate cu un astfel de program care ascunde nivelul real de poluare.

Scandalul softului privind emisia de noxe are efect de bumerang pentru Volkswagen. de două zile, acțiunile companiei germane sunt în picaj liber. Luni au înregistrat o scădere de 23% iar azi de 20%.  Și toate astea după ce compania a recunoscut că 11 milioane de vehicule diesel livrate în toată lumea sunt dotate cu acest sistem de falsificare a noxelor.

„Compania noastră nu a fost sinceră cu Agenţia de Mediu… Am dat-o-n bară! Trebuie să punem lucrurile la punct împreună cu Guvernul, cu clienţii noştri, cu angajaţii şi, foarte important, cu reprezentanţii noştri”, a declarat Michael Horn, director la Volkswagen America.

Maşinile Volkswagen ar avea instalat un program care ascunde faptul că motorul poluează chiar şi de 40 de ori mai mult decât rezultatele obţinute la teste. Mai precis, este vorba despre motoarele diesel de tip EA189.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut, marți, „transparență totală” și explicații rapide din partea grupului Volkswagen.

„Acum trebuie dat dovadă de o transparență totală, trebuie explicat întreg procesul (…) și sper că faptele vor fi prezentate cât mai repede posibil”, a declarat Angela Merkel.

Gigantul auto ar urma să plătească daune de aproape 20 de miliarde de dolari.

Scandalul Volkswagen se extinde din SUA până în Europa și chiar în Coreea de Sud. Oficialii de la Seul i-au convocat pe reprezentanţii companiei germane la o discuţie privind acuzaţiile care i se aduc.

În acest timp, în Statele Unite, Departamentul Justiţiei a deschis un dosar penal, după acuzaţiile formulate la adresa Volkswagen privind încălcarea normelor de poluare.

Scandalul a fost declanşat de doi activişti de mediu care doreau de fapt să demonstreze eficienţa maşinilor fabricate de constructorul german.

Totuşi, o amendă atât de mare nu ar pica bine în condiţiile în care tot profitul operaţional de anul trecut a fost în zona lui 18 miliarde de dolari şi e vorba de câştig înainte de taxe şi dobânzi.

Volkswagen are însă o rezervă mare de lichidităţi – 17,6 miliarde de euro – conform raportului financiar din 2014. 

Volkswagen are 600 de mii de angajaţi în toată lumea și o cifră anuală de afaceri de 200 miliarde de dolari. În prezent compania germană se află pe primul loc în lume la capitolul vânzări de mașini, după ce în primul trimestru al acestui an a vândut cinci milioane de autoturisme.