Ilie Năstase, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, a fost eliminat de la întâlnirea cu Marea Britanie de la Mamaia, după mai multe incidente și ”un comportament nesportiv”, a anunțat sâmbătă federația internațională.

Ilie Năstase a atacat verbal, potrivit presei engleze prezente la Constanța, arbitrul și două jucătoare britanice, provocând o întrerupere a meciului de sâmbătă dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta, a doua zi după aluziile deplasate la adresa sarcinii Serenei Williams în conferința de presă.

În setul secund al meciului dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta, la scorul de 2-1 pentru româncă, Ilie Năstase, căpitanul nejucător al României, a avut o discuție cu arbitrul de scaun, a intervenit apoi și arbitrul oficial, iar Năstase a fost trimis în tribună, pentru ca apoi să fie evacuat din incinta terenului.

Locul său pe bancă a fost luat de jucătoarea Monica Niculescu. Cîrstea a reușit apoi un break și s-a desprins la 3-1, dar meciul a fost întrerupt din nou de arbitrul elvețian. Konta, hărțuită verbal din tribună, a izbucnit în lacrimi și a fost nevoie ca Simona Halep să facă un apel la spectatori pentru a păstra decența în timpul meciului.

Crainicul a făcut un nou apel spectatorilor, avertizându-i că echipa României poate fi descalificată.

„Căpitanul României Ilie Năstase a fost îndepărtat din arenă în timpul celei de-a doua partide din cadrul întâlnirii din Fed Cup dintre România și Marea Britanie de la Constanța. Domnului Năstase i s-a cerut să părăsească terenul de către arbitrul ITF Andreas Egli pentru comportament nesportiv, după ce a primit 2 avertismente oficiale„, se scrie într-un comunicat de pe site-ul oficial al Federației Internaționale de Tenis.

Acreditarea lui Ilie Năstase a fost retrasă, iar fostul mare jucător va face obiectul unei anchete pentru comportamentul din cele două zile.

Președintele executiv al Federației britanice de tenis, Michael Downey, a afirmat, într-un comunicat remis AGERPRES, că va înainta o plângere la federația internațională (ITF) împotriva căpitanului nejucător al echipei României, Ilie Năstase, pentru comportamentul său în timpul meciului de la Mamaia, din barajul pentru Grupa Mondială II a Fed Cup.

”Sunt foarte șocați de acțiunile căpitanului echipei României, Ilie Năstase, atât ieri, cât și azi, pe teren. În sport nu își au locul astfel de comportamente, inacceptabile, iar integritatea sportului trebuie menținută în orice caz. Arbitrul ITF, președintele Federației Române de Tenis și vicepreședintele (Răzvan Itu, n. red.) și-au cerut scuze atât Johannei (Konta), cât și căpitanului echipei Marii Britanii, Anne Keothavong’‘, se arată în declarația lui Downey.

Britanicii joacă teatru și se victimizează, încercând astfel să câștige ”la masa verde”, partida cu România.

‘Prioritatea noastră este starea în care se află Johanna și Anne, precum și restul echipei, le oferim tată susținerea de care au nevoie și ne asigurăm că sunt pregătite pentru mâine. Îi mulțumim Simonei Halep pentru mișcarea curajoasă de a se adresa mulțimii, în interesul fair play-ului și în spiritul competiției.Vom depune o plângere oficială la ITF după acest meci și ne așteptăm la o anchetă completă în privința acțiunilor căpitanului echipei României ”, a mai spus Downey.

Sorana Cîrstea a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că nu i se pare corectă decizia arbitrului de a întrerupe meciul său cu Johanna Konta în setul al doilea, la scorul de 3-1 în favoarea sa, din cauza faptului că britanica a început să plângă, la meciul dintre echipele României și Marii Britanii, de la Mamaia, din barajul pentru Grupa Mondială II a Fed Cup.

„Am început meciul un pic defensiv. De la început a preluat ea controlul din punct de vedere al tenisului, a fost peste mine, iar apoi setul doi am început bine, am făcut acel break, eram peste ea. A început să plângă și a ieșit de pe teren. De când joc tenis, de 20 de ani, am fost peste tot în lumea asta și m-au făcut în toate felurile, de la țigancă, până la idioată și nu vreau să folosesc cuvinte urâte, însă toate insultele de pe lume. Nu am început niciodată să plâng și să plec de pe teren, am stat acolo și am jucat până la final. Nu mi se pare corectă o asemenea decizie, ești în Fed Cup, trebuie să îți asumi, nu ești la Wimbledon. Nu m-au anunțat dacă trebuie să stau pe teren, dacă trebuie să ies, nu mi-au spus nimic. L-am întrebat pe arbitru cât stau, nu știa. Ce fac, mă schimb, nu mă schimb, spune-mi și mie! Noi nu mai contam, doar echipa Angliei conta, ori nu este corect. Pot să spun că a fost peste mine din punct de vedere al tenisului. Am fost peste tot în lumea asta, în țări în care erau la gard și se uitau la mine și făceau așa (n.r. — Sorana și-a trecut degetul pe sub bărbie, explicând amenințarea cu tăierea gâtului). Nu am început să plâng, nu am ieșit de pe teren. Mi se pare că nu mai suntem la grădiniță’‘, a spus Cîrstea, citată de site-ul Federației Române de Tenis.

Konta s-a impus cu 6-2, 6-3 în meciul cu Cîrstea, egalând situația la general, 1-1, după ce Simona Halep o învinsese pe Heather Watson, cu 6-4, 6-1.

Simona Halep, numărul cinci mondial, a declarat, sâmbătă, că publicul a avut un comportament frumos și a făcut ”gălăgie în sensul bun”, la meciul dintre echipele României și Marii Britanii, de la Mamaia, din barajul pentru Grupa Mondială II a Fed Cup.

„Publicul a fost foarte frumos, a făcut gălăgie în sensul bun, cred că a fost și fair-play din partea lor. M-am simțit bine și le mulțumesc pentru că au venit. Am început greu pentru că sunt acasă după atâția ani, am avut foarte mari emoții însă m-am gândit că trebuie doar să alerg cât pot de repede, să dau drumul la picioare și să dau drumul la brațe”, a declarat Halep la conferința de presă de după meci, potrivit site-ului Federației Române de Tenis.

Halep a adus primul punct României, prin victoria cu 6-4, 6-1 în fața britanicei Heather Watson.

Echipele României și Marii Britanii sunt la egalitate, 1-1, după ce Johanna Konta a învins-o pe Sorana Cîrstea cu 6-2, 6-3, în al doilea meci de simplu.