Scandal naţional după ce Ministrul Justiţiei şi-a angajat fiul la Universitatea din Iaşi

Nepotism cu nesimţire la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Ministrul Justiţiei şi-a angajat pe şestache, fiul, pe post de asistent universitar după ce Senatul Universităţii unde el este Rector „suspendat”, a modificat condiţiile de concurs special pentru fiul lui Tudorel.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader se află în mijlocul unui scandal naţional după ce jurnaliştii ieşeni au dezvăluit faptul că fiul său a fost angajat ca asistent universitar la Universitatea unde tatăl său este Rector, ce-i drept, „suspendat” pe perioada cât ocupă funcţia de Ministru al Justiţiei.

Ministerul Educaţiei anunţă că s-a autosesizat şi a demarat o anchetă la universitatea ieşeană.
 
„Ministerul Educației Naționale a luat act de informațiile apărute recent în spațiul public și va verifica modul în care a fost organizat și s-a desfășurat concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Mai exact, controlul Ministerului Educației Naționale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017″, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei, remis exclusivNEWS.ro.

Jurnaliştii ieşeni au dezvăluit că Ionuţ Alexandru Toader s-a angajat ca asistent la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, în condiţiile în care codul de etica al Universităţii interzice angajarea rudelor.

Jurnaliştii, Senatul Universităţii a schimbat metodologia de concurs astfel încât Alexandru Toader să se poată înscrie. Pentru postul de asistent universitar la Drept Civil, Toader junior avea nevoie de doctorat în Drept Civil, nu în Drept Penal. Conditia a fost eliminată însă de Senatul Universităţii. Fiul ministrului Justiţiei a candidat singur şi a câştigat.

Articolul respectiv a fost modificat pe 30 martie, iar postul a fost scos la concurs la sfarsitul lunii aprilie. Mai mult, fiul lui Toader a fost singurul candidat pentru acel post, fiind declarat admis cu media 9,24.

Inainte sa ocupe aceasta functie, Alexandru Toader a fost profesor la o universitate privata din oras si este si notar.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a reactionat, joi seara, dupa ce a transmis pe contul sau de Facebook cateva precizari referitoare la acest subiect:

„1. Ionut Alexandru Toader este notar public incepand din 2011, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi, incepand din 2013 si doctor in drept penal, din 2016.

2. Postul de asistent universitar, scos la concurs, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

3. Prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea indeplinirii criteriilor specifice, cu speciala referire la doctoratele interdisciplinare.

4. Indeplinirea criteriilor de concurs poate fi observata pe pagina de Internet a Universitatii.

5. Pentru ocuparea postului de asistent universitar este necesar titlul stiintific de doctor in domeniul drept! „, a scris ministrul Tudorel Toader.